Mesinik ennustab kehva saaki

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas keskturul müüakse värsket Eesti mett.
Tallinnas keskturul müüakse värsket Eesti mett. Foto: Erakogu

Vihmaste ja jahedate ilmade tõttu jääb tänavune meesaak tõenäoliselt üsna kesiseks.

«Värsket kevadist mett juba on, aga mitte palju,» märkis Eesti Mesinike Liidu juhatuse liige ja atesteeritud mesinduskonsulent Aivo Sildnik.

Ta tõdes, et selle aasta mesindamine on pisut sassis ja meesaak tuleb ilmselt kehv. Kui just loodus uusi üllatusi ei paku, näiteks rohket lehemee saaki.

Osa taimi õitses varem ära, siis tuli aga peale vihmane ja jahe periood, mistõttu ei saanud mesilased vahepeal korjelende teha. «Nii arvukat ja varajast mesilasperede sülemlemist ei ole mina varem kohanud. See vähendab ka mesilaspere korjevõimet,» lisas Sildnik.

Millal suurem meeostu aeg tuleb, sõltub tema sõnul paljuski korjepiirkonnast, ilmastikust ja mesindustehnoloogiast. «Talvevarud soetaksin ikkagi suve teisest poolest, sest mesi säilib sel juhul paremini,» soovitas ta.

Sildniku sõnul on peakorje iseloomulik valge ristiku, vaarika ja põdrakanepi õitsemise ajale. Vaarikas on mõnes piirkonnas juba ära õitsenud, põdrakanep õitseb praegu näiteks Viljandimaal.

Mett tasub aastas osta kaks korda. «Kevadine mesi on sügisest heledam. Hea maitsega lauamesi, mida võib kohe hõbelusikaga meepurgist maiustada,» ütles Sildnik, kelle sõnul on kevadine mesi ka õietolmurikkam.

Rohkelt peaks seda müügile jõudma juuli esimestel päevadel, kui on palju laatasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles