Uuring: naised ei peaks vanemaid spermadoonoreid kartma

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spermatosoidid.
Spermatosoidid. Foto: Wikipedia / Internet

Naised ei peaks kartma vanemaid spermadoonoreid, kuna rasestumise õnnestumisprotsent on sama võrdluses noorte doonoritega, leiti värskes teadusuuringus.

Keskmine doonorite vanus on Suurbritannias tõusnud pärast 2005. aastat, mil keelati doonori õigus säilitada oma isiku anonüümsus, kirjutab BBC.

Arstid on avaldanud sellega seoses muret, mis mõju võib see avaldada rasedusele, mis on viljastatud spermapanga doonorlusega pärast seaduse muutmist ja uuenenud olukorda.

Eksperdid on öelnud, et ainult need vanemad mehed, kel on parim spermakvaliteet, võivad olla doonorid, mistõttu mehed üldiselt ei tohiks võtta uuringu tulemusi kui õigustust lükata isaduspõlv kaugemasse tulevikku.

Ettekandes Euroopa inimviljakuse- ja embrüoloogia instituudi (ESHRE) iga-aastasel konverentsil avaldati, et enne anonüümsusseaduse muutmist oli doonorite keskmine vanus 26 ning pärast selle muutumist 34.

«See on väga suur muutus,» ütles dr Meenakshi Choudhary Newcastle’i viljakuskeskusest.

«See võib tekitada vanemates naistes muret, kes juba niikuinii teavad, et nende võimalused rasestumiseks on madalamad. Nii kardetakse, et kui nad saavad vanemas eas doonori, võib rasedusperiood ja sünnitamine olla raskendatud,» lisas doktor.

Ta analüüsis andmeid 39 282 kehavälisest viljastamisest, mis olid toimunud aastatel 1991-2012 ning järeldas, et vanemate doonorite võime viljastada on võrdluses noorte doonoritega protsentuaalselt sama suur.

Dr Meenakshi Choudhary ütles BBC-le, et kuni vanuseni 45 eluaastat ei märgatud doonorite sperma kvaliteedis vähimatki langust.

«Spermadoonorid on valitud osa meestest, kes peavad selleks, et doonoriks saada, vastama väga rangetele kriteeriumidele. Sellele tuginedes saame öelda, et vanus pole mingi määraja, kuni sperma kvaliteet on hea.»

Sheffieldi ülikooli spermateemaliste loengute lektor Dr Allan Pacey hoiatas siiski, et mehed ei tohiks end ainuüksi selle uuringu põhjal liiga hästi tunda.

«On vaid üks erand, kes seni näitlikustab justkui meeste võime anda järglasi ka väga kõrges eas on võimalik. Piisab vaid mainida Charlie Chaplinit, kes sai oma 11nda lapse 73-aastaselt,» ütles Pacey.

«Kui mehed ületavad 40nda eluaasta ja astuvad 50ndatesse, nende võimalus olla suuteline naist rasestada, kahaneb aasta-aastalt. Ma ei usu, et seda uuringut saaks ilma igasuguse kriitikata kogu populatsioonile laiendada. Soovitus meestele on jätkuvalt endine – lapsi tuleks teha enne 40. või 45. eluaastat,» märkis Pacey.

 
 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles