Ümbrikupalga maksmine hakkab hääbuma

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümbrikupalgast saab teatada maksuametile.
Ümbrikupalgast saab teatada maksuametile. Foto: Marko Saarm / Sakala

CV Keskusest selgus ümbrikupalga saajate osakaal on võrreldes eelmise aastaga vähenenud ligi viiendiku võrra (18 protsenti).

Küsitluses osales tänavu 1042 vastajat.

Ümbrikupalga (sh osalise ümbrikupalga) saajate osakaal palgasaajate seas oli tänavu veidi üle viiendiku küsitletutest. Eelmisel aastal oli ümbrikupalga saajate osakaal koguni pea veerand ning 2010. aastal ligi kolmandik. Seega on tänavu ümbrikupalga osakaal langenud viimase viie aasta madalaimale tasemele. Eelkõige on vähenenud osalise ümbrikupalga osakaal, mis eelmisel aastal tõusis 11 protsendini, kuid langes tänavu 7,3 protsendile.

«Näib, et töövõtjad muutuvad aasta-aastalt teadlikumaks ümbrikupalga negatiivsetest mõjudest. Töövõtja jääb mitteametliku töötasu vastuvõtmisega ilma ikkagi mitmetest hüvitistest nagu ajutine töövõimetushüvitis, puhkusetasud, töökoha kaotamisega seotud hüvitised, vanemahüvitis jpt,» kommenteeris küsitluse tulemusi CV Keskuse turundusjuht Henry Auväärt. «Kindlasti avaldab ümbrikupalga osakaalule edaspidi mõju ka 1. juulist kehtima hakanud töötamise register, kuid hea on tõdeda, et ka ilma riigipoolse sekkumiseta näitab tööturg paranemismärke.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles