Lugeja küsib: mida teha, kui uues kohas lubatud tööd siiski ei pakuta?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töölepingu tagasivõtmine on võimalik ainult kokkuleppel lõpetatava lepingu sõlminud tööandjaga.
Töölepingu tagasivõtmine on võimalik ainult kokkuleppel lõpetatava lepingu sõlminud tööandjaga. Foto: SCANPIX

«Mida arvata lasteaiajuhatajast, kes lubab su tööle võtta (lubab, et tööleping sõlmitakse esimesel tööpäeval), lubab ka koolitust. Lepib kokku su eelneva tööandjaga, et sa ikka töölt vabaks saad. Saad ta nõusoleku ja teada, millal. Sa oled esitanud ka lahkumisavalduse oma eelnevas töökohas. Seejärel teatab ta, et ikka ei võta sind tööle ja et sa jõuad ju oma eelmisest töökohast lahkumisavalduse tagasi võtta. Kuidas selliseid olukordi vältida?» küsib lugeja.

Vastab tööinspektor-jurist Kaia Taal tööinspektsiooni Põhja inspektsioonist.

Töölepingu seaduse (TLS) § 82 järgi on töölepingust taganemine keelatud. Tööleping ehk kokkulepe on sõlmitud, kui pooled on jõudnud kokkuleppele olulistes tingimustes. Olulised tingimused piiritlevad pooled ise. Eelduslikult on need tehtav töö, makstav tasu jm.

TLS eeldab, et kirjalik tööleping sõlmitakse ja töötingimused esitatakse töötajale kirjalikult enne tööle asumist. Tahteavaldused, mille alusel võib lugeda kokkuleppe sõlmituks, võivad olla otseste tahteavaldustena ka suulised või kaudsete tahteavaldustena ka mingi teona väljendatud, kuid dokumentaalne tõend nagu seda on kirjalik tööleping, kinnitab poolte tahet kõige selgemalt.

Niisiis on võimalik kokkuleppest taganemise olukorra tõenäolisemaks vältimiseks sõlmida kirjalik tööleping tööle asumiseks kokkulepitud kuupäeval ja teistel tingimustel juba enne olemasoleva töölepingu lõpetamist. Samuti võimaldab kirjalik kokkulepe sel juhul tõendada kokkulepitu rikkumist ning töö nõudmise põhjendatust ning seaduslikkust.

Töölepingu ülesütlemisavalduse tühistamine ehk tagasivõtmine on võimalik ainult kokkuleppel lõpetatava lepingu sõlminud tööandjaga.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles