Vigastatud sõduritele ehitati amputatsioonijärgsesse keskusesse näidiskorterid

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) taastusravikliinikus avati uus kaasaegne amputatsioonijärgse taastusravi keskus.

Uues keskuses on nii välismissioonidel vigastada saanud Eesti sõduritel kui ka tsiviilelanikel võimalik saada taastusravi senisest palju kaasaegsemates tingimustes ning uusima meditsiinitehnika toel.

Keskus hõlbustab edaspidi amputatsioonijärgset ravi vajavate inimeste taastumisprotsessi ning pakub võimalust harjuda igapäevaeluga mugavas näidiskorteris. Samuti paikneb uues taastusravi keskuses proteesikeskus, kus valmivad taastusraviga paralleelselt edasiseks eluks vajalikud käe- ja jalaproteesid. Taastusraviga hakkavad tegelema eriväljaõppe saanud spetsialistid, kes on käinud end täiendamas nii Ühendkuningriigis kui ka USAs ja osalenud Eestis toimunud kogenud välisekspertide koolitustel.

«Tänane avamine on hea näide Eesti ja USA vahelisest pikaajalisest koostööst, mis tõestab ilmekalt mõlema riigi tõsist pühendumust tagamaks veteranidele ja nende peredele, nii nagu ka tsiviilelanikele ligipääsu parimale võimalikulte ravile,» sõnas USA suursaadik Jeffrey D. Levine.

Keskus valmis USA ja Eesti koostöös, Ameerika Ühendriikide Euroopa Väekoondise, Ameerika Ühendriikide Tallinna Suursaatkonna kaitsekoostöö osakonna ja Eesti Vabariigi Valitsuse kaasabil. 2008. aastal alanud koostöös on jõutud nüüdseks hetkeni, mil vajaliku moodsa seadmepargi ja ruumidega keskus on Eesti Vabariigi ja Ameerika Ühendriikide ühisjõul ning pühendunud organisatsioonide ja isikute toel saanud valmis.

«Keskuse valmimine on meie patsientide jaoks äärmiselt oluline võimalus saada senisest efektiivsemat ravi siinsamas kodumaal ning on hea meel, et saame seda just meie haigla taastusravikliinikus pakkuda. Tänan haigla poolt kõiki, kes on selles pikas valmimisprotsessis osalised olnud,» tõdes ITK juhatuse esimees Ralf Allikvee.

Lisaks igakülgsele aktiivsele taastusraviprotsessile on patsientidel võimalik harjuda praktilise igapäevaeluga juba siinsamas, taastusravi keskuses asuvas mugavas näidiskorteris, kus olemas kõik eluks vajalik: möbleeritud köök-elutuba, magamistuba ja duširuum-tualett. Nõnda saavad patsiendid harjutada, omandada kogemusi ning iseseisvuda juba taastusravil viibimise ajal. Ka valmivad keskuse ruumides patsientidele mõeldud proteesid, mille parima tulemuse nimel saavad ravil viibijad kaasa rääkida kogu valmimisprotsessi jooksul.

Kasu saavad kõik amputeeritud, mitte pelgalt kaitseväelased. Keskus võtab vastu kõiki, kes vastavat ravi ja tuge vajavad. Loodame, et peagi on kõigil proteesi vajavatel inimestel oluliselt parem võimalus saada kvaliteetseid proteese, millega on võimalik lisaks käimisele harrastada ka näiteks erinevaid spordialasid.

Loodav keskus hakkab andma inimestele kompleksset amputatsioonijärgset taastusravi. «Kõrgetasemeliste seadmete kõrval on tähtis kogemus ja kompleksne meeskondlik nägemus sellest, mida jäseme kaotanud inimene taastumiseks ja eluga toime tulekuks vajab,» lisas Eesti Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras.

Igal aastal viibib taastusravikliinikus haiglaravil ligi 1200 patsienti. Eestis tehakse igal aastal ligi 500 jäseme amputatsiooni, millele järgneb pikk erinevate spetsialistide koostöö ning väga spetsiifilisi seadmeid vajav taastusraviprotsess – kõigi nende raviprotsess saab keskuse valmimisega uue suuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles