Hoolimatud vanemad jätavad lapsed randa järelvalveta

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed Pärnu rannas.
Lapsed Pärnu rannas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Terve mõistus ütleb, et laps ei tohiks üksinda ilma vanema järelvalveta rannas olla, küll aga leidub selliseid vanemaid, kes jätavad oma lapsed hooletult randa või lasevad neil sinna lihtsalt üksinda minna.


Eile õhtul oli näiteks Pirita rannas peale kaheksat väikene tüdruk, kellel tekkis tugev ninaverejooks ning kelle viis läheduses olnud võõras naine abi saamiseks Pirita Surfiklubisse, kuna rannavalve oli oma töö juba lõpetanud. Hinnanguliselt umbes kaheksa-aastane tüdruk oli rannas ilma ema-isata ning temaga oli ka kaasas mitte oluliselt vanem õde.

«Selline asi on täiesti lubamatu, et kaheksa aastane laps jäetakse omaette üksi randa. Ta ei ole kindlasti selleks küps. Rand on kõrgendatud riskiga koht ja on ju väga selge, et lapsevanem peaks ikkagi mõtlema, kui vana lapse ta omapäi sellisesse kohta jätab,» rääkis Tallinna randades valvava firma G4S kommunikatsioonidirektor Andres Lember.

Küll aga on laste valveta randa jätmise puhul tema sõnul tegu väikese vaakumiga. Tallinna linna avaliku korra eeskiri näiteks sätestab vaid selle, et alla 16-aastaseid lapsi ei tohi järelvalveta avalikku kohta lubada hilistel õhtu- ja öötundidel. Mehe sõnul oli kunagi Tallinna linnaameti poolt kehtestatud rannakasutamiseeskiri rannahooajal, kus oli sätestatud, et alla 15-aastane ei tohi ilma vanema järelvalveta üksinda ujuma minna. Praegu aga otsest määrust ega seadust lapse järelvalve kohta rannas pole.

«Seda võib isegi võtta karistusseadustiku paragrahvi järgi, et sa sead ju lapse elu ohtu,» märkis Lember ning lisas, et selliseid juhtumeid õnneks väga palju ei ole, kus laps on täiesti üksi randa jäetud. «Aga on olnud küll selliseid juhuseid, kus meie rannavalvurid on suisa peale tööpäeva lõppu oma autoga koju viinud lapsi, kes enam ise pole koju osanud minna,» meenutas ta.

Näiteks on peale tööpäeva lõppu rannavalvur suhteliselt tühjaksjäänud rannast avastanud külmast lõdisevad tüdrukud, kes on rannas ilma ema-isata ning kes olid tulnud randa teisest linna otsast niimoodi, et ei teadnud enam teed tagasi koju.

Pigem tegelevad rannavalvurid rannas kaotsi läinud lastega ning nende vanematega. «Vanemad on küll samas rannas, aga lapsed kaovad neil silmist – vanemad ei suuda neil silma peal hoida kas siis puhtalt selle pärast, et laps on liiga ülemeelik ja jookseb liiga kaugele, ent tihti ka selle pärast, et vanem on hoolimatu,» rääkis mees ning lisas, et seetõttu jagavad nad rannas käepaelu, mis pannakse lapsele käe ümber koos vanema telefoninumbriga.

«Kui on tipprannahooaeg ja rannas on inimesi palju, siis selline kaotatud ja leitud laste vanematega kokkuviimine on rannavalvurite üsna igapäevane tegevus,» rääkis ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles