Lugeja küsib: mis võimalused on kaaslaenajast vabanemiseks?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lugejat huvitab, mis võimalused on kaaslaenajast vabanemiseks.
Lugejat huvitab, mis võimalused on kaaslaenajast vabanemiseks. Foto: SCANPIX

«Pangalaenuga on ostetud korter kaaslaenajaga. Teed läksid lahku. Korter sai vormistatud notaris minule ehk üks omanik. Pangalaen on muutmata ja kaaslaenaja on lepingus kehtiv. Kõik laenumaksed ja intressid tasub omanik. Laenuintresside deklareerimine ka kaaslaenajal poolest tasutud intresside ulatuses. Tagasisaadud tulumaks aastas ka kaaslaenajal kuigi ta ei maksa. Laenuleping on muutmata, kuna see toob kaasa laenu kallinemise. Mis võimalused on kaaslaenajast vabanemiseks veel? Kui omanikuga midagi juhtub, maksevõimetus või nt surm, mis saab korteri omandist? Kas kaaslaenajale? Kas notaris võimalik teha mingi eraldi leping, mis välistab kaaslaenaja n-ö kohustused laenulepingus?» küsib lugeja.

Vastab Taivo Saks advokaadibüroost Taivo Saks & Partnerid OÜ.

Kaaslaenaja on vastutav pangalaenu tagasimaksmise eest. Kui korteri ostsite teie ja olete selle 100% omanik, siis ei seo ilmselt teie korterit ja pangalaenu mitte miski (v.a hüpoteek, kui see on sellele korterile seatud).

Kui korteriomanikuga midagi juhtub, näiteks, sureb, siis läheb korter tema pärijatele; kui muutute maksevõimetuks, siis küsitakse raha teiselt laenajalt ja kui temal ka ei ole, siis realiseeritakse hüpoteek, mis usutavasti on korterile seatud.

Ilma lepinguosaliste nõusolekuta ei ole teil võimalik lepingut muuta. Te võite teha omavahel lepingu, et kaaslaenaja ei pea panga ees oma kohustusi täitma, ja teie täidate need tema eest, kuid kaaslaenaja suhetes pangaga see midagi ei muuda, s.t kui teie ei maksa, siis võib pank oma nõude ikkagi kaaslaenaja vastu esitada. Panga seisukohast on see ka täiesti mõistetav, et ta ei nõustu niisama ühest täiendavast lepingu täitmise tagatisest loobuma.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles