Lugeja küsib: kuidas rõdule pesa teinud mesilastest neid tapmata lahti saada?

Triin Ärm
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesinikud mesilasi ei karda.
Mesinikud mesilasi ei karda. Foto: Panther Media/Scanpix

«Meie rõdule on end sisse seadnud mesilased. See meile aga eriti ei meeldi, aga ei tahaks mesilasi tappa ka. Kuidas rõdule pesa teinud mesilastest neid tapmata lahti saada? Kas on olemas näiteks mingisugune teenus, mille eest tasudes oleks võimalik kutsuda appi keegi, kes mesilinnud ära viiks? Kui jah, kui palju see maksma võiks minna või millest sõltuda?» uurib lugeja.

Vastab metsamesinik Ülo Lippa  

Ametlikult tõesti sellist teenust olemas ei ole, kuid ehitusega kursis olevad osavnäppudest mesinikud on nii mõnigi kord demonteerinud erinevaid konstruktsioone ja eemaldanud sealt mesilasperesid. 

Teenusel kindlat tasu ei olegi, mõnikord tehakse seda n-ö sportlikust hasardist, teinekord küsitakse sümboolsed mõnikümmend eurot. Ja paraku peab mainima, et see, kas töö üleüldse ette võetakse, sõltub paljuski eeldatavast tulemusest.

Kui on kohapeal ikka näha, et pere kättesaamiseks tuleb «pool maja» lahti lammutada, siis enamasti loobutakse. Lammutamine iseenesest on ju lihtne, paraku peale pere kättesaamist tuleb inimese eluase endisesse seisundisse tagasi viia.

On olnud ka juhuseid, kus mesilased on aastaid elanud kusagil seina sees või katuse vahel ja saanud pererahvaga kenasti läbi. Ette jäävad nad alles siis, kui hakatakse maja renoveerima. Sel juhul on tegu veidi lihtsama variandiga, sest lahtivõetud konstruktsioonide taastamisega hakkavad tegelema juba ehitusmehed. 

Probleemidest mesilastega võib teatada näiteks Mesinike Liidu telefonil 637 6493. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles