Operaatorid rajasid lauluväljakule terve linna jagu tugijaamu

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiililevi oli laulupeo ajal häiritud.
Mobiililevi oli laulupeo ajal häiritud. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Mobiilioperaatorite sõnul valmistusid nad Eesti seni suurimaks laulu- ja tantsupeoks korralikult, sellegipoolest esines 3G kõne- ja andmesideteenustes levihäireid.

Elisa rajas erinevatel tehnoloogiatel – 2G, 3G ja 4G – lauluväljakule kokku 31 tugijaama kärge, mida on nende sõnul rohkem kui nii mõneski Eestimaa väikelinnas. Elisa suhtekorralduse spetsialist Marit Liik kinnitas, et laulupeolistele läks kasutamiseks käiku ka juunis tutvustatud uus tehnoloogia VLC (ingl k visible light communication).

«Tänu nimetatud innovaatilisele tehnoloogiale – LED-valguslingile ja 4G edasiarendatud kommertsteenusele oli lauluväljakul Elisa klientide kasutada suuremad andmeside kiirused, sealjuures täiendatud kõnemahud,» kiitis suhtekorraldaja.

EMT rajas laululavale statsionaarse 3,5G tugijaamade võrgustiku, mis jääb seda ala teenindama ka edaspidi. «Paigaldasime ka suuremahulised täiendavad GSM tugijaamad. Ja loomulikult töötasid ka piisava mahuga 4G/LTE jaamad, mida tõestas andmeside vaba kättesaadavus selles tehnoloogias,» ütles EMT teenuste kommunikatsioonijuht Kristina Samra.

Tele2 käivitas laulupeoks tänavu 12 lisasaatjat ning kavatseb järgmisteks suurüritusteks mahtusid veelgi suurendada. Tele2 tehnikud olid laulupeo ajal ka igaks juhuks erivalves.

Kõik operaatorid tõdesid, et kui 4G võrgus ülekoormust ei esinenud ja mobiilne internet oli igati tasemel ning ka 2G kliendid said rahumeeli toimetada, siis 3Gs, mis on ka vaieldamatult populaarseim võrk, esines tipptundidel häireid.

«2G ja 4G võrkudes oli koormus normaalne ja tõrkeid polnud. 3G võrgus esines tippaegadel ülekoormust ja teenus võis kohati aeglaseks jääda,» teatas Tele2 Eesti kommunikatsioonijuht Hans Saarvelt.

Tänavune laulupidu oli tema sõnul sidemahtude osas rekordiline – eelmise laulupeoga võrreldes mahu osas kümneid kordi suurem.

«Kui rääkida numbritest, siis tipphetkel peeti Laululava ümbruses ca 10 protsenti kogu EMT võrgu kõnedest. Tipphetkedel esines mõningaid ülekoormusest tingitud probleeme, kuid selliste ürituste puhul, kus korraga ühes piirkonnas viibib väga suur mass inimesi, võib selliseid olukordi ette tulla,» lisas ka Samra.

Marit Liik selgitas, et tippajad kippusid tekkima laulupeol just siis, kui esinemistes olid pausid või kui üritus lõppes, sest siis hakkasid inimesed massiliselt helistama. Nõnda tekkisid 3G kasutajatel n-ö virtuaalsed järjekorrad teenuste kasutamiseks, mis alles teatud aja jooksul hajusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles