Sääski enam ei tule

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Putukateadlane ja loodusfotograaf Urmas Tartes kinnitas, et hoolimata juuli soojadest ilmadest sääse­uputust sel suvel enam oodata ei ole ja õige varsti kaovad needki vähesed.

«Putukahooaeg käib praegu täie hooga,» lausus Tartes ja nentis: «Aga kui sääskedest rääkida, siis sellist kevadrohkust enam kindlasti ei tule. See on fenoloogiliselt möödas, sest metsasääskede aeg peaks olema kevadel.»

Tema sõnul tiirutab sääski veel mõistagi ringi, aga peale tulevad teised liigid – nende hulk ei ole enam selline, nagu see võiks olla sooja kevade korral. Teatud sääseliike võib leida veel kuni augusti keskpaigani. «Nende arvukus langeb nii väikeseks, et me ei pane neid tähele. Ka seenemetsas on juba tegelikult suhteliselt rahulik,» ütles mees.

Põhjused, miks sel suvel sääski eriti näha ei ole, on üsna ilmselged. «Kevadel ei olnud meil suurvett ja maikuus, kui põhiline sääskede arenemise aeg oleks pidanud olema, ei olnud väga palju vihma. Kokkuvõttes oli kuiv kevad,» avas asjatundja tagamaid.

Ei tasu unustada, et praegu lendavad niiskemates kohtades ringi parmud. Nende aeg kestab augusti lõpuni. «Kui mõnusad soojad ilmad hakkavad mööda saama, siis läheb putukate elu vaiksemaks,» tõdes putukateadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles