Lugeja küsib: mida teha, kui puhkus pidevalt edasi lükkub?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööandja ei tohiks nõuda töötajalt endale asendaja leidmist puhkuse ajaks.
Tööandja ei tohiks nõuda töötajalt endale asendaja leidmist puhkuse ajaks. Foto: SCANPIX

«Viimati puhkasin juunis eelmine aasta. Järgmine puhkus pidi olema septembris, aga ei saanud minna, kuna tööd oli palju ja polnud asendajat. Lükkasime edasi detsembriks, taaskord ei saanud minna, kuna pole asendajat. Asendusega oli veel nii, et mul paluti ise endale otsida, kes asendaks ja kelle ma pean ise välja koolitama. Kuigi puudus mul see aeg, et kedagi koolitada. Tegin uue puhkuseavalduse märtsiks, kuid taaskord ei olnud võimalik. Ja nii jätkus ka aprillis. Hetkel on uus avaldus maiks, kuid see pole ka kindel. Kindel on see, et inimene on väsinud juba ja hakkab vigu tegema. Millised on minu õigused saada puhkust? Kas on töötaja kohustus otsida endale asendaja ja ta välja koolitada?» uurib lugeja.

Vastab Kaia Taal tööinspektsiooni Põhja inspektsioonist.

Töötajale puhkuste ajakavas kinnitatud või töötaja poolt vähemalt 14 kalendripäeva ette teatatud põhipuhkuse, mida ajakavas polnud, võimaldamisest tööandja keelduda ei saa. Töökorraldus on tööandja pädevuses, seega ei ole seaduslik nõuda töötajalt endale asendaja leidmist puhkuse ajaks. Asendaja koolitamiskohustus on töötajal vaid siis, kui see on üks tema tööülesannetest, milles on tööandjaga kokku lepitud.

Seaduse järgi on töötajal õigus saada põhipuhkust iga töötatud kalendriaasta eest täies ulatuses. Puhkust kasutatakse kalendriaasta jooksul ja see tasustatakse TLS §-is 70 sätestatud korras. 

Puhkusenõue aegub nõudeõiguse tekkimisest arvates järgmise aasta lõpuga. Seetõttu on oluline veel sel aastal puhata möödunud aastal saamata jäänud puhkus.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles