Lääne-Virumaal jätkub abielutunnistuse väljastamise ilus traditsioon

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pulmad. Pilt on illustratiivne.
Pulmad. Pilt on illustratiivne. Foto: Caro / Scanpix

Lääne-Viru maavalitsuse teatel jätkatakse maavanem Einar Vallbaumi initsiatiivil ilusat traditsiooni ja kingitakse abielu sõlmimisel noorpaarile ka mälestusväärtusega tunnistus.

1. juulist jõustunud uue perekonnaseaduse kohaselt abielutunnistusi enam ei väljastata. Pärast perekonnaseisuametniku juures jaatava vastuse andmist küsimusele, kas tahetakse teise poolega abielluda, allkirjastatakse protokoll. Jah-sõna ütlemine märgitakse protokollis kellaajaliselt.

Abiellumine on tähtis ja ilus samm inimese elus ning lähedaste ringis kinnitatakse seda tavaliselt ka pulmapeoga.

Inimestes võib tekitada pettumust abielu sõlmimine riigi poolt vaid juriidilise toiminguna, kuigi juba 1995. aasta perekonnaseadusest alates ei ole ametnik enam tseremooniameister.

Maavanem Einar Vallbaum sõnas, et läbi aegade on väärtustatud abielutunnistust kui mälestust ühest elu ilusaimast päevast ning hoitud seda ka järeltulevate põlvedega jagamiseks.

Seepärast otsustatigi päeva tähtsustamiseks hakata väljastama mälestusväärtusega abielutunnistust, mis ei ole siiski kasutatav ametliku dokumendina ametiasutustes.

Abielutunnistuse kujundamisel on kasutatud motiividena rahvuslille rukkilille ning käsi, mis autori Teet Suure sõnul sümboliseerivad hoolimist, toetamist, inimestevahelisi sidemeid ja nende hoidmist.

Esimene uus abielutunnistus väljastatakse Lääne-Viru maavalitsuse poolt 9. juulil.

Alates 16. juulist toimuvad külalistega abielusõlmimised maavalitsuse vastremonditud saalis.

Praeguseks on maavalitsusele esitatud 102 abiellumisavaldust ning juulikuu abiellumisajad on juba jagatud. Küll on aga vabu aegu veel augustikuusse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles