Kuus põnevat fakti mustikate kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mustikas on metsades leiduv mari, mis teadupärast sisaldab palju kasulikke antioksüdante. Kuid on ka mittelevinud fakte mustikate kohta.

The Huffington Post on toob välja kuus põnevat fakti mustikate kohta:
 

1) Mustikat kaitsevad mälukaotuse vastu - Uuringu järgi aitab nädalas portsjoni mustikate söömine vähendada vananemisega kaasnevat mälukaotust. Marjad takistavad mürkainete kogunemist ajupiirkonda.

2) Neid saab kasutada loodusliku toiduvärvina - Mustikatega saab toitude värvust muuta tumelillaks ja sinakaks. Halli värvi saamiseks võib neid piimaga keeta.

3) Täiuslikul mustikal on peal «tolmukiht»

4) Mustikaid pese vajadusel vahetult enne söömist - Puhtast tuttavast metsast korjatuid mustikaid ei pea pesema. Aga kui tahad neid pesta, siis tee seda vahetult enne söömist. Veega loputamine pehmendab mustikaid ja pühib maha iseloomuliku «tolmu», mis kiirendab riknemist.

5) Mustikapõõsas on rododendroni, asalea ja jõhvikapõõsa sugulane

6) Paljud mustikamaitselised toidud ei sisalda päris mustikaid - Saiakeste, hommikusöögihelveste ja kuklite sees ei ole tavaliselt päris mustikaid. Sealsed tehismustikad on tehtud suhkrust, maisisiirupist, tärklisest, õlist ja kunstlikest värvi- ja maitseainetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles