Lugeja küsib: kas alaealine tohib töötada kohvikus, kus pakutakse alkoholi?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholiseadus keelab rakendada alaealist töödel, mis on seotud alkoholi käitlemisega.
Alkoholiseadus keelab rakendada alaealist töödel, mis on seotud alkoholi käitlemisega. Foto: SCANPIX

«Tuttav kohvikuomanik oleks nõus kohvikusse ettekandjana tööle võtma minu 16-aastase tütre. Kohvikul on oma kondiitrilett, kuid lisaks on letis müügil ka väike sortiment alkohoolseid jooke, milliseid saab tellida ka ettekandja kaudu. Kas minu tütar võiks töötada selles kohvikus ettekandjana? Ja kui, siis millistel tingimustel?» küsib lugeja.

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Leonid Siniavski.

15–16-aastasel koolikohustuslikul alaealisel on lubatud teha mitmesuguseid kergeid töid, sealhulgas toitlustus- või majutusettevõttes tehtavad abitööd, näiteks laudade katmine, nõude koristamine või pesemine, ruumide koristamine.

Kuna on tegemist kohvikuga, kus pakutakse ka alkoholi, siis tuleb teada, et alkoholiseadus keelab rakendada alaealist töödel, mis on seotud alkoholi käitlemisega, välja arvatud ladustamisel või edasitoimetamisel kaubanduslikul eesmärgil, kui on tagatud, et alaealine puutub selle käigus kokku üksnes avamata pakendis alkoholiga. Reeglid on ranged ega tee erandeid  sõltuvalt sortimendi suurusest.

Nõusoleku andmisel tuleks kindlasti kaaluda, kas ettekandja tööga võib kaasneda raske füüsiline töö, sundasend, suvine töötempo, mis ei pruugi alaealisele tervikuna sobiv olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles