Tubakalahing lõppes rootslaste jaoks ootamatu tulemusega

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mokatubakas.
Mokatubakas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Uus euroliidu tubakadirektiiv keelab küll ära mentooliga sigaretid, kuid rootslastel õnnestus välja kaubelda õigus jätkuvalt müüa maitsestatud mokatubakat. Tõsi küll, sellega kaasneb ootamatu piirang.

Eelmisel aastal võitis Rootsi Euroopa Parlamendiga peetud mokatubakalahingu, kirjutab Local. Rootsi mitte ainult ei säilitanud õiguse seda müüa, vaid võib selle koostise üle ise otsustada. Kuid ühes küsimuses jäi euroliit kindlaks: mokatubaka maitset ei tohi etiketil mainida.

«Euroopa Liit on kehtestanud reeglid pakendile. Näiteks ei või sinna kirjutada, et tegu on lagritsa- või vanillimaitselise mokatubakaga. Võib ainult öelda, et tegu on mokatubakaga,» rääkis Rootsi tervishoiuminister Maria Larsson agentuurile TT. Küsimuse peale, kuidas ostjad siis aru saavad, mis maitsega on tegu, vastas Larsson: «See on hea küsimus. Ilmselt teavitatakse sellest kuidagi teisiti.»

Mokatubakas on Rootsis laialt levinud.
Mokatubakas on Rootsis laialt levinud. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Uus tubakadirektiiv hakkab kehtima 2016. aastal ja see keelab mokatubaka müügi euroliidus, välja arvatud Rootsis. Rootsi võib seda nii toota kui ka müüa, kuid ei tohi seda eksportida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles