Võrus valmistatakse ameeriklastele erilist delikatessjuustu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lacey Swiss nime kandvat juustu valmistab Võrus asuv Valio tehas spetsiaalselt ameeriklastele.
Lacey Swiss nime kandvat juustu valmistab Võrus asuv Valio tehas spetsiaalselt ameeriklastele. Foto: Valio

Märtsist müüakse USA toidukaupluste delikatesstoodete lettides Võrus valmistatud juustu Lacey Swiss.


Valio ekspordidirektor Elar Ollik rääkis, et seda juustu toodavad nad vaid Ameerika turule ja Eestis seda ei müüda. «Eesti ja Ameerika tarbijate maitse-eelistused on üpris erinevad ja nii seal kui meil on välja kujunenud oma arusaamad, milline on õige juustu maitse. Emmentali juust, mida Lacey Swiss kõige enam meenutab, alles kogub meil populaarsust,» selgitas ta.

Seda, et Eestis toodetud juust ameeriklastele maitseb, kinnitavad esimesed müügitulemused – juuni alguseks oli Lacey Swissi müüdud üle poolesaja tonni. «Tagasiside on olnud väga hea. Meie juustu proovida saanud kliendid on seda konkureerivatest toodetest paremaks pidanud,» kiitis Ollik.

Samas märkis ta, et rahuldava tulemuseni jõudmiseks tuli neil mitu aastat tööd teha. Mõte Valiole kuuluvas Võru tehases ameeriklastele juustu tegema hakata sündis juba viis aastat tagasi, lõpliku tooteni jõuti aga alles sel talvel. «Selle juustu arendusprotsess võttis mitu aastat aega ja oli täis ootamatusi, takistusi ja rohkelt testimisi,» tunnistas ekspordijuht.

Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp hindas Võrus tehtud juustu jõudmist USA turule oluliseks sammuks. «See tähendab palju, sest tegemist on suure turuga ja seega ka suurte võimalustega ettevõtete jaoks. Pigem on väga raske saada jalga ukse vahele ning kes on sellega hakkama saanud, vajab esiletoomist,» kommenteeris ta.

Kaugematesse riikidesse võiks lisaks juustule Potisepa hinnangul viia veel mitmeid Eesti toiduaineid – piimatooteid, lihatooteid, jooke ja miks mitte ka unikaalset rukkileiba.
«Meie toiduainetel on potentsiaali palju, kuid ometi on reaalses elus eksportida erinevatel põhjustel väga raske,» nentis Potisepp.

Võru juustutehase juhid loodavad ameeriklastele ka muid siin toodetud juustusorte pakkuda. «Plaane meil on, kuid praegu on veel veidi vara nendest rääkida,» ütles Ollik.
Samuti on firma sihikule võtnud veelgi eksootilisema, Hiina turu.

«Kogu maailm vaatab praegu Hiina poole, nii ka meie. Sealsete inimeste toitumisharjumused on samm-sammult muutumas euroopalikumaks. Kui isegi kümme protsenti Hiina elanikkonnast hakkab rohkem juustu tarbima, moodustab see juba ligi 130 miljonit inimest. See aga on märkimisväärne hulk,» märkis  Ollik.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles