Nippe, kuidas telefoniga võimalikult häid pilte teha

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telefoniga pilte tehes võib saada päris hea kvaliteediga materjali.
Telefoniga pilte tehes võib saada päris hea kvaliteediga materjali. Foto: SCANPIX

Kui nutitelefon asendab puhkuse ajal fotokaamerat, siis tasub kõrva taha panna mõningad soovitused, kuidas oma taskutelefoniga tehtud klõpsudest maksimaalne välja võluda.

Otseloomulikult saab nutitelefone kasutada mälestusväärsete hetkede jäädvustamiseks, aga eriti heade fotode saamiseks on ju tarvis ka eriti head kaamerat - või kuidas, küsib Saksa ajaleht Bild.

Muidugi pakub kogukas peegelkaamera rohkem võimalusi kui telefoni pisike objektiiv, kuid uusimate nutimudelitega võib saada hämmastavalt häid pilte.

Saksa ajalehe Bild arvutitehnikatoimkond võttis luubi alla suuremate telefonitootjate kaamerafunktsioonid ning analüüsis neid mobiiliti. Vaatluse alla võeti Samsungi, HTC, Nokia, Apple’i, LG ning Sony telefonid.

Mistahes nutitelefon kasutuses ka pole, saab nende trikkide abil edaspidi palju paremaid pilte. Ilmselt ei tea paljud, et mõnede nutitelefonide kaamerad ei pildista täisvõimekusel resolutsiooniga. Või seda, et mõned foto-äpid tunnevad ära, kui pildil poseerijad naeratavad, et siis õigel hetkel automaatselt pilt pildistaja eest ise ära teha? Ka fotode heledusi ja kontraste saab ise üsna hõlbsasti enamikes mobiiltelefonides kohandada.

--

Samsung: vastu päikest pildistades

Kui pildistada päikeseloojangut ning välja tulevad ainult tumedad ja udused pildid, siis HDR-i režiimis nii ei juhtu. Kuigi sel režiimil on ka oma miinus - kõige parema tulemuse annab see üksnes liikumatute objektide pildistamisel.

Kuidas seda lahendada? Valige pildistamisvalikute-võtete (mode – toim.) seast HDR ning klikkige Samsung S5 puhul päikese-kuu märgile.

Pilt on väärt rohkem kui tuhat sõna, aga liikumine pildil ei pruugi seda piisavalt hästi edasi anda. Kui just mitte valida Samsung S5 draama-funktsiooni, mis komponeerib sinu eest kogu liikumistee ühte ainsasse pilti, tekitades liikuvast objektist mitu kujutist.

Kuidas see käib? Jällegi tuleb pildistamisvalikutesse minna nind leida sealt draama-võte.

--

HTC: efektirohke pildimäng

Kuna telefonidega pildistamine käib digitaalselt, teeme pilte kõigest ja valimatult ning varasemaga võrreldes kordades rohkem. Enamasti pole meil ei aega ega tahtmist fotode voost kena slide-show’d teha. HTC Zoe-funktsioon teeb selle töö aga sinu eest automaatselt.

Kuidas seda teha? Avage äpi kaudu albumite vaade ning valige sobiv album välja. Vajutage ikoonile, mis kujutab paberilehte ja pliiatsit. Valige välja pildid, mida slide-showsse lisada. Ekraani alumises servas asuva valikuga saate pildiesitlusele lisada ka värvifiltreid ja muusikat. Lõpuks vajutage ekraani ülemisse paremasse nurka noolekujulisele ikoonile, et saata pildikogum filmina e-mailile.

Hoolikalt sobitatud pildid: kas pildid näevad liiga tugevalt teravustatud välja? Võib-olla jääb puudu värvidest või tuleks pildi heledust reguleerida. HTC pakub mugavalt kasutatavaid liugureid, millega saab pildi sobivaks kohandada.

Kuidas see käib? Liiguta kolme punkti pildi kohandusvalikutes. Liiguta liugureid kuni pilt saavutab soovitud tulemuse.

--

Nokia: Nokia kaamera - parim kaameraäpp

Tasuta äpiga Camera Nokia on kasutajal palju rohkem võimalusi fotode töötlemisel, näiteks manuaalne fookus ja taimeri ning katikufunktsioonid. Nokia telefonis on võimalik see äpp seadistada kaamera vaikimisi programmiks.

Kuidas teha: ava seaded, libista paremalt vasakule ja vali «Fotod ja kaamera». Kaamera nuppu vajutades avaneb telefoniga kaasasolev standardkaamera, mille saab välja vahetada Nokia Camera äpi vastu. Kui äppi mobiilis pole, on see allalaaditav Windows Phone’i poest.

--

Apple: HDR ja tavafoto

Viimane iOS-i HDR-i versioon on iPhone 5S-s seadistatud automaatselt toimima. Kõikide teiste iPhone’ide puhul, mis jooksevad iOS 7 pealt, tuleb HDR aktiveerida käsitsi. See funktsioon aitab saavutada kõrge kontrastivahega objektide puhul ühtlase valgustuse. Mõnikord aga võib juhtuda, et pilt on pisut moonutunud. Selle vältimiseks tasub originaalfail salvestada ilma HDR-i funktsioonita ning alles hiljem, parima klõpsu selgudes, see rakendada.

Nii see käib: mine seadete alt valikusse foto ja kaamera. Aktiveeri liugurpunkti abika valik foto säilitamiseks.

--

LG: resolutsiooni suurendamine

Kuna sageli sobituvad telefoniga tehtud fotod kenasti mobiiltelefoniekraanile ja näevad seal head välja, pakub LG paberkandjale mõeldud fotode jaoks sobimatut formaati 16:9. Fotopaberile trükitud foto tavamõõt on formaadis 4:3, mis teeb ühtlasi foto ka suuremaks. Kui viimane valida, võib pildi resolutsioon suureneda kuni 13 megapikslit.

Kuidas? Vali tööriistad, leia ratta sümbol, kliki sellel. Resolutsiooni alt vali kõrgeim resolutsioon, mille taga on valik 4:3.

--

Sony: pildiseeria kiirvõte

Hea foto saamiseks ei tasu oodata õiget hetke vaid võtta hetkest maksimum. Sony telefoni kiirvõttega saab mõne sekundiga sõna otseses mõttes tulistada mõnisada fotot.

Käib see nii: vajuta kolmele punktile – valige self-timer, seejärel pildistamine (image sequence), ning viimaks kiirvõte. Kui nüüd pildistamisnuppu all hoida, pildistab kaamera senikaua kaadreid, kuni sõrme nupult ära võtad.

Teisi õpetusi, kuidas oma telefonimudeliga paremaid pilte saavutada, vaata siit.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles