Amööb hävitas noore kontaktläätsekandja silmad

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontaktläätsed.
Kontaktläätsed. Foto: Andrus Eesmaa

Taiwanis kaotas 23-aastane tüdruk silmanägemise, kuna kandis kontaktläätsi ööpäevaringselt ega andnud silmadele rahu kuus kuud järjest.
 

Arstid loodavad, et Taiwanis juhtunud jahmatav lugu aitab inimestel tähtsustada praegusest enam õigeid hügieenivõtteid kontaktläätsede kandjate seas. 23-aastane üliõpilane kaotas oma silmanägemise pärast seda, kui ostis läätsed, mille kandmisiga oli üks kuu, kuid jättis need oma silmadele kokku kuueks kuuks. See omakorda viis põletikuni,  mille põhjustasid amööbid, mis hävitasid tüdruku mõlemad sarvkestad, vahendab China Post.

Mikroskoopilist Acanthamoeba parasiiti leidub mullas, tolmus ja näiteks ka basseinides. Arstid usuvad, et naise põletiku põhjustajaks oli saastunud vesi, millega ta oma nägu pesi.

«Hapnikupuudus kontaktläätse ja silmapinna vahel võis põhjustada kattekoe hävimise. Kõigepealt tekkisid pisikesed haavandid, kuhu bakteritel oli lihtne siseneda ja põletikuline keskkond tekitada, edasi levis see juba ülejäänud silmaosadesse, mis lõi perfektse keskkonna pöördumatutele kahjustustele,» selgitas Tapei haigla oftalmoloogiaosakonna juhataja Daily Mailile.

Sarvkesta hapnikuga varustamine väheneb märgatavalt, kui läätsesid silmas ettenähtud ajast kauem kanda, eriti aga neil, kes läätsed silmas magama otsustavad minna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles