Viis müüti soja kohta, mida sa ilmselt siiani usud

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sojaoad
Sojaoad Foto: Repro

Sojatoodete söömine ei ole kohustuslik, isegi kui oled taimetoitlane või vegan. Siiski on hea teada, millised on levinud eksiarvamused selle kultuurtaime kasutamise ja mõju kohta.

Paljude jaoks on soja kahtlemata muutunud heaks liha n-ö aseaineks, kirjutab Huffington Post. Sellegipoolest püsivad kahtlused: kas soja on meeste jaoks tervislik? Kas soja ka tegelikult rinnavähki põhjustab?

Nõnda otsustas väljaanne mõned olulisemad punktid soja kohta selgeks teha.

Müüt 1: Soja ei ole hea valguallikas.

Fakt: Tegelikult sisaldavad sojaoad kõiki vajalikke aminohappeid, mida me toidust peame hankima, kuna meie keha neid ise ei tooda. Tass keedetud sojaubasid sisaldab umbes 22 grammi valku ehk peaaegu sama palju kui portsjon liha. Näiteks tofu sisaldab juba märkimisväärselt vähem valku.

Müüt2: Sojal baseeruvad lihatoodete asendajad on kõrge toiteväärtusega ja tervisele kasulikud, kuna see on taimetoit.

Fakt: Kui sa üritad sojaubadest valmistada midagi sellist, mis näeks välja nagu vorst või kanarind, siis tavaliselt nõuab see palju töötlemist, mis toob omakorda kaasa pika koostisainete loetelu. Paljud nendest asendustoodetest sisaldavad tegelikult palju naatriumi ja rasva. Seega, nii nagu iga toiduainega – mida naturaalsemalt sa toiduainet tarbid, seda tervislikum.

Müüt3: Soja põhjustab rinnavähki.

Fakt: Jah, mõned rinnavähi vormid arenevad kõrge östrogeeni taseme juures ning soja võib tõepoolest käituda sarnaselt östrogeenile. Siiski ei ole leitud otsest põhjuslikku seost vähi tekkimisega. Vaid mõned loomkatsed on näidanud, et puhtad isoflavoonid, sojas leiduvad taimsed ühendid, võivad soodustada kasvaja arenemist. Samas tasub arvestada, et inimese organism töötleb isoflavoone teisiti kui närilised. Inimestel tehtud teadusuuringud ei ole seni mingeid sellesisulisi tõendeid näidanud.

Müüt4: Kui sulle tofu ei meeldi, siis on soja toidulisand hea alternatiiv.

Fakt: Kuna teatud uuringud on näidanud loomkatsete põhjal soja võimalikku mõju tervisele, siis ei soovita eksperdid ikkagi pikaajaliselt suures koguses soja toidulisanditena tarvitada. Seda just eelpool mainitud isoflavoonide tõttu. Lühiajalise soja tarvitamise korral ohtu pole, ent pikaajaliselt on risk suurem.

Müüt5: Mehed ei tohi soja süüa.

Fakt: Mured seoses soja käitumisega östrogeenile sarnaselt on pannud muretsema ka mehi, kes kardavad, et see vähendab nende testosterooni taset. Kliinilised katsed seda hirmu siiski ei toeta. Tegelikult võivad mehed sojast isegi pigem rohkem kasu saada, kuna on tõendatud, et soja aitab kaitsta eesnäärmevähi vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles