Mängumaa kõige ohtlikumaks atraktsiooniks on ATV-rada

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vudila lubab lapsed autorooli ja ATVga rallima.
Vudila lubab lapsed autorooli ja ATVga rallima. Foto: Erakogu

Jõgevamaal asuv Vudila mängumaa on klientide ohutuse tagamiseks teinud palju, kuid õnnetused ei hüüa tulles ja päris ilma pole ka seal toime tuldud.

«Viie aasta jooksul on tulnud ette paar luumurdu, mis on juhtunud teismelistega ATV-rajal. Kukkumisi tuleb seal ikka ette, kuid tavaliselt ei too need kaasa suuremaid vigastusi, sest lasterajad on meil mitmekordselt kummidega piiratud,» selgitas Vudila eestvedaja Anžela Lember, kuidas laste ohutusele mõeldud on.

Ohtlikum atraktsioon ongi Lemberi hinnangul ATV-rada. «Alati enne sõitu juhendab instruktor sõitjat ja veendub esimese asjana, et peas oleks kiiver, mis on korralikult kinnitatud.»

Atraktiivsetel atraktsioonidel, kus võib juhtuda õnnetusi, tuleb Lemberi sõnul teha kõik võimalik õnnetusjuhtumite minimaliseerimiseks. «Kõikide selliste atraktsioonide juures on instruktorid, kes juhendavad ja vajadusel ka kutsuvad korrale, kui keegi külastajatest eksib mängumaa ohutusreeglite vastu. Igapäevaselt on meil mänguplatsil vähemalt 10 inimest, kes tegelevad juhendamise ja turvalisuse tagamisega,» märkis Lember.

Suurel ATV-rajal võetakse sõitja käest enne sõidukile istumist kinnitav allkiri, et ta on instruktorist aru saanud ning valmis sõitu alustama. Samasugune bürokraatia tehakse läbi ka enne paati või vesirattale minekut, kus lisaohutusabinõuna on kasutusel ka päästevestid. «Ilma päästevestita ei lähe keegi järvele sõitma. Igaks juhuks on meil sõudepaadis olemas ka vetelpäästerõngas,» lisas Lember ning nentis, et klientidele võib selline turvalisusabinõude kasutamine olla tülikas, kuid mängumaa eestvedajana peab ta seda väga oluliseks.

Vudila veepargis on alaliselt kohal kaks inimest, kellest üks tagab korda üleval tornis ja vastutab selle eest, et liulaskjad järgiks reegleid. Teine meeskonnaliige on all basseini ääres ja veendub, et basseinis käitutaks eeskujulikult. «Kuna meie basseinides on kristallselge vesi, siis on hästi näha ka vee all toimuv ja kui lapsed liiga suure hooga mürama hakkavad, siis kutsutakse neid vajadusel ka korrale,» toob Lember näiteks.

«Kindlasti on oluline, et lisaks meie töötajatele oleks väiksemate laste puhul ka vanemad hoolsad, sest kui rahvast on palju on ka ohud suuremad,» kutsub Lember lapsevanemaid üles ettevaatlikkusele.

Lemberi sõnul on nende mängumaal alates esimesest suvehooajast pööratud suurt rõhku külastajate turvalisusele instruktorite olemasolu, koolituste ja pideva järelevalve kaudu. Enne iga hooaja algust teeb Vudila oma töötajatele esmaabikoolituse, mida on traditsiooniliselt läbi viinud Jõgeva Punase Risti spetsialistid. «Lisaks on mängumaa territooriumil külastajate tarbeks erinevad selgitavad ja hoiatavad sildid ning eeskirjad,» loetles Lember.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles