Tuntud poekett müüs tervisele ohtlikke kausse

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidutegemiseks sobimatud kausid.
Toidutegemiseks sobimatud kausid. Foto: Veterinaar- ja toiduamet

Ametnikud tegid kindlaks, et Bauhofis müügil olnud melamiinplastist kausid on tervisele ohtlikud ning pood peab need tagasi võtma.

Hiinas tehtud melamiinplastist kausi analüüsimisel leiti, et tootest eritub toitu liiga suures koguses formaldehüüdi, teatas veterinaar- ja toiduamet oma kodulehel.

Euroopa Liidus kehtivate normide kohaselt on toiduga kokkupuutuvate plastmaterjalide ja ‑esemete kohta lubatud formaldehüüdi migreerumise piirnorm 15 mg toidu 1 kg kohta. Analüüsi tulemuste kohaselt eraldus melamiinplastist kausist formaldehüüdi 39,4 mg/kg. Liiga kõrge formaldehüüdi migratsioon tootest toitu võib põhjustada ohtu inimese tervisele.

Nõuetele mittevastavaid melamiinplastist kausse müüs Bauhof mais ja juunis. Amet palub kausi ostnud inimestel kaussi kokkupuutes toiduga mitte kasutada. Kliendil on õigus tagastada toode Bauhof Group ASi kauplustesse.

Melamiinplast (melamiinformaldehüüdvaik) ehk rahvakeeles melamiin on kerge ja vastupidav materjal, mida seetõttu kasutatakse tihti lastele mõeldud plastaldrikute ja –topside valmistamisel. Melamiinplasti valmistatakse melamiini polükondensatsioonil formaldehüüdiga ning nende ainete vahekorrast oleneb formaldehüüdi eraldumine sellest materjalist valmistatud esemest. Melamiinplastist eseme peamiseks ohuks peetaksegi esemest liigses koguses toitu eralduvat formaldehüüdi. Eset, millest formaldehüüdi toitu eraldub normi piires, peetakse ohutuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles