Muuli: sünnitoetust peaks maksma ema elukoha järgi

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsevanker.
Lapsevanker. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Lapse sünnitoetust peaks maksma emale tema elukoha järgi, käis Kalle Muuli välja ettepaneku nii Tallinnale kui kõigile teistele omavalitsustele.

Tänases Raadio 2-e saates «Olukorrast riigis» arutlesid ajakirjanikud Anvar Samost ja Kalle Muuli muuhulgas lõppeval nädalal õiguskantsler Indrek Tederi tõstatatud teema üle, et Tallinn kohtleb lapsi sünnitoetuse määramisel ebaõiglaselt. Tallinna linnalt sünnitoetuse saamiseks peavad nimelt lapse sünni hetkel mõlemad vanemad olema rahvastikuregistri andmetel Tallinna elanikud ning vähemalt üks neist peab olema Tallinnas elanud vähemalt aasta enne lapse sündi.

Kalle Muuli meenutas, kui palju sünnib meil lapsi väljaspool abielu või üksikvanematel. «Ma saan aru, et omavalitsuste hulgas see populaarne ei ole, aga minu meelest võiks seda toetust maksta ema elukoha järgi, kuna tegemist on ikkagi vahetult lapse sünnile järgneva toetusega» tegi ta ettepaneku. Sellisel juhul saaks sünnitoetust ema sellelt omavalitsuselt, kuhu ta sisse kirjutatud on. Isa toetust ei saaks.

«99 protsendil juhtudest on ema lapsega koos, hoolitseb tema eest, muretseb talle asju,» põhjendas Muuli. Tema sõnul vajab sünnitoetust eelkõige ema ja suure tõenäosusega ta ka kasutab seda raha lapse eest hoolitsemiseks.

Anvar Samost ütles vahemärkusena, et paljud omavalitsused juba teevadki nii ja nimetas Muuli ettepanekut mõistlikuks.

Muuli tegi üleskutse Tallinna linnavõimule ja abilinnapea Taavi Aasale mitte hakata õiguskantsleriga vägikaigast vedama ja mitte kulutada maksumaksja raha vaidlusega riigikohtuni välja minemiseks. «Tehke üks ilus otsus, mis võidab teie poole hulga maksumaksjate südameid. Makske sünnitoetust emale tema elukoha järgi,» soovitas Muuli.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles