Pisikesed kärsakad kahandavad maasika- ja õunasaaki

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasika-õielõikaja.
Maasika-õielõikaja. Foto: Hansaplant

Maasikakasvatajad on tänavu kurtnud kehva saagi üle ja ühe põhjusena välja toonud õielõikaja kahjustused, sama nimega putukas on meelehärmi tegemas ka õunaaedade omanikele.

Räpina aianduskooli taimekaitse õpetaja Tairi Albert ütles, et õielõikajad on suuremat kahju teinud juba viimased paar aastat. «Maasikal ja õunapuul kahjustab õielõikaja need esimesed korralikud õied ära ja seetõttu jääbki saagikus väikeseks,» märkis ta.

Et praegu on ligi poolesentimeetriseid kärsakest meenutava peaga mardikateid rohkelt, kinnitas ka maaülikooli taimekaitse osakonna vanemteadur Luule Metspalu.

Tema sõnul on praegu õielõikaja kõrgperiood, mida võib täheldada iga seitsme või kümne aasta tagant. «Nende elutsükkel on tõusude ja mõõnadega ja see on nii kõikidel kahjuritel.»

Abi mürgist?

Arvukuse vähenemist võib teaduri järgi oodata paari aasta pärast, sest siis jõuab järele ka mardikate looduslike kahjurite arvukus. Samuti hakkavad õielõikajaid pikapeale kimbutama haigused.

«See on nii nagu kõigil elusolenditel – kui asustustihedus läheb suureks, siis levivad ka igasugused bakter- ja seenhaigused ja viirused kergemini,» lausus Metspalu.

Albert soovitas neil, kes kahjurite loomulikku kadumist oodata ei jõua, võtta kasutusele taimekaitsevahendid. Olemas on nii keemilisi vahendeid, mida enne õitsemist maasikatele ja õunapuudele pritsida, kuid abi on ka taimeleotistest ja tuha raputamisest.

«Puutuhk on väga efektiivne õielõikaja tõrjeks,» kinnitas õpetaja.

Kõike ei hävita

Matspalu oli tõrje efektiivsuse suhtes siiski skeptiline. «Õielõikajad on õiepungade kahjurid, nad munevad pungadesse ja vastsed on seal kaitstud, iseasi, kui mardikatele pihta saab. Inimesel tuleb see tõusu aeg ära taluda ja siis languse ajal saab jälle kergemalt hingata.»

Metspalu lisas veel, et väga suurte kahjustuste pärast ei pea muretsema – nii palju pole õielõikajaid kunagi olnud, et nad kogu saagi hävitaksid.

«Kui õunu on palju, siis ei avalda see üldse mõju ja ongi hea, kui mõned õunad ära süüakse, aga kui saak on väike ja õitsemine vilets, siis muidugi on kahju märgatav. Aga kus on öeldud, et kõik siin elus peab inimesele olema, mõni asi võiks ju putukale ka olla hea,» lausus teadur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles