Tarbijad ei märganudki köögiviljade hinnatõusu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetavalt ostis Taani seemnekasvataja "Eesti punaseks" ristitud küüslaugu Tallinnast turult.
Väidetavalt ostis Taani seemnekasvataja "Eesti punaseks" ristitud küüslaugu Tallinnast turult. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Ehkki statistikaameti andmeil on eelmise aasta juuniga võrreldes värske köögivilja hind kallinenud üle 42 protsendi, ei ole tarbijad hinnatõusu märganud.

Mitmed keskturu külastajad, keda Eesti rahvusringhäälingu raadiouudised küsitlesid, ei olnud köögiviljade hinnatõusu märganud. «Võrreldes möödunud aastaga on samad hinnad,» oli üks naine kindel.

Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing selgitas, et tarbija ei märka hinnatõusu seetõttu, et köögiviljahinnad on ikka veel väga madalad. Näiteks tõi ta välja juuni hinnavaatluse andmeid – lahtine kartuli kilohind 4,70, peakapsas 8,44, porgand 10 krooni ja lahtine porgand 6 krooni.

«Nii et hinnatõusu protsendid võivad suured olla, aga tervikuna köögivili on inimese jaoks suhteliselt odav kaubagrupp, nii et see porgand ei põhjusta meile küll mingit katastroofi rahakotis,» sõnas Josing.

Köögiviljade kasvataja, AS Sagro juhatuse esimees Kalle Reiters selgitas, et köögivilja hinda kujundavad nõudlus ja pakkumine, ilmastik ning import.

Josing pidas tänavuse hinnatõusu põhjuseks seda, et Poolast ja Euroopast ei tulnud Eestisse eriti palju konkureerivaid kaupa. «Seal oli kevad külm ja hästi vihmane.»

Josing rõhutas, et järsust hinnatõusust hoolimata on köögiviljahinnad Eestis normaalsed ja aktsepteeritavad ning võrreldes Euroopa hindadega ei ole Eestis köögivili kallis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles