Kust leida raha juuksuri ja hambaarsti jaoks?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuksuri ja kosmeetiku külastuse peaks planeerima pere-eelarvesse.
Juuksuri ja kosmeetiku külastuse peaks planeerima pere-eelarvesse. Foto: Liis Treimann

Ilumaailm keerleb väsimatu hooga ning üha uued lahendused lubavad uusi imesid. Sageli on keeruline otsustada, kui palju peaks välimuse ja tervise heaks kulutama, kirjutab Piret Suitsu Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskusest.

Pere-eelarvet planeerides on soovitatav silmas pidada tervikvaadet - kui palju kulutada tervishoiule, vabale ajale ja nendega seonduvatele kaupadele-teenustele, sest tegevused ja ostud selles valdkonnas on tihtipeale omavahel seotud.

Samuti on abiks eesmärkide seadmine pikemaks perioodiks. Eriti oluline on see siis, kui eelarve on üsna pingeline ja kulusid tuleb hoolikalt jälgida. Kui näiteks planeerite ette, et järgmisel kuul lähete juuksurisse, ülejärgmisel aga on vaja soetada hooldustooteid, saate juba praegu vajadusel kokku hoidma hakata.

Suurim kulu - hambad

Kosmeetikatoodete ja iluteenuste ostmine on küll kulukas, ent kindlasti mitte kalleim ilu ja  tervisega seotud kulu. Sageli osutub üheks suuremaks tervise ja välimusega seotud kuluks hammaste ravi. Lagunevad hambad paraku ei oota, kuni te raha kogute. Sarnaselt äkki puruneva kodumasinaga on tegu kuluga, mille tarbeks tuleks jooksvalt säästa, et hambaarstiarve oleks jõukohane tasuda.

Ootamatute kulutuste tarbeks on mõistlik säästa regulaarselt 5-10 protsenti kuu sissetulekutest. Iga pere üheks peamiseks raha-alaseks eesmärgiks võiks olla 2-3 kuu sissetuleku suuruse tagavara kogumine. Sellisest varurahast on abi nii ootamatute väljaminekute eest tasumisel kui ka pikema haiguse tõttu vähenenud tulude korral.

Võtta laenu?

Paljud tervisehädad või iluprobleemid mõjutavad märkimisväärselt enesehinnangut ja enesetunnet ning aega sobiva summa kogumiseks ei näi olevat. Kui otsustate teenuse eest tasuda laenurahaga, tuleb arvestada lisanduva intressikulu ja lepingutasuga ning igakuise laenumakse kohustusega.

Arvestusi tehes tasub hinnata, kas raviprotseduuriga kaasneb edaspidi kokkuhoid või toovad hooldus ja edasised protseduurid endaga kaasa täiendavaid kulusid. Näiteks nägemist korrigeeriva operatsiooni rahalise otstarbekuse hindamisel saavad prillikandjad arvestada kokku summad, mis muidu kuluksid nägemist parandavate vahendite soetamisele ja hooldusvahenditele.

Nippe odavamalt läbiajamiseks:

  • katseta naturaalsete kreemiretseptidega;
  • otsi põnevaid ideid koduseks tervisepäevaks internetist või kirjandusest. Internetist võib leida ka kuhjadena erinevate treeningprogrammide harjutuste videoid;
  • paljudel vähemtuntud kaubamärkidel ja apteegitoodetel on tuntud firmade kreemidega samaväärne toime, kuid maksavad tunduvalt vähem;
  • vii end kurssi püsikliendi soodustustega oma ilusalongis ja lemmikpoodides. Kui võimalik, telli ka infokiri, et parimate pakkumistega kursis olla;
  • tervisemurede ennetamine on võrreldes probleemidega maadlemisega alati rahakoti jaoks sõbralikum. Tervislik toit, liikumine ja trenn aitavad vältida stressi ja annavad energiat, hea enesetunne ja ilu võrdub tehtega 8+8+8, kus võrdseteks komponentideks on uni, töö- ja kodukohustused ning aeg iseendale – liikumine, hobid ja enesearendamine, sõprade ja perega koosolemine.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles