Ekspert: robotniiduk pelgab äikest

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robotniiduk.
Robotniiduk. Foto: Aiandusekspert

Nii nagu igasugused metallist asjad tõmbavad välku ligi, on ka aeda piirava kaabliga, mis on paigutatud robotniiduki jaoks. Seetõttu tasuks äikse ajal niiduk tuppa varju tuua ja laadimisjaam vooluvõrgust lahti ühendada.

«Tegelikult ei olegi kaabel äikese eriline sihtmärk, sest tegu on väga peenikese traadijupiga, mis võrreldes näiteks märgade puujuurikatega on väga peenikese ristlõikega,» rääkis Aiatehnikaeksperdi tehniline konsultant Lauri Lotamõis. Probleeme võib tekitada see, et kõnealune traadijupp on kahest otsast ühendatud robotniiduki laadimisjaamaga.

«See tähendab piltlikult öeldes seda, et kui äike peaks lööma aias kasvavasse puusse ja ülepinge sealtkaudu maapinda jõudma, võib pinge levida maad mööda robotniiduki juhtkaablisse, jõuda läbi selle laadimisjaama ja sealt edasi robotisse,» selgitas ta.

Kui  aias vuristab ringi väike robotniiduk ja ilmajaam lubab lähenevat äikesetormi, siis soovitab Lotamõis roboti õuest ära korjata ning tuppa tuua. «Ühendage elektrivõrgust lahti ka laadimisjaam ja ideaalne on, kui eemaldate juhtkaabli otsad laadimisjaama küljest,» rääkis ta.

Tegelikult müüakse pikselöökide vastu erinevaid seadmeid, kuid üldjuhul on korralik seade väga kallis ja odavad alternatiivid ei paku suurt kindlust. «Robotniidukite elektroonika on üldjuhul kulukas. Seepärast toimige äikesehoiatuse eel ülaltoodud soovituse kohaselt, tõmmake juhe seinast käsitsi välja ja viige robot tuppa «padja alla» peitu,» toonitas ta.

Robotniiduki omaniku meelespea äikese korral:

Peatage robotniiduki töö ja tõstke see varjulisse kohta

Eemaldage laadimisjaam elektrivõrgust

Eemaldage laadimisjaama küljest piirdekaabli otsad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles