Hea grilltoit nõuab pisut ettevalmistust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liina Karron

Suvi on grilltoogade valmistamise kuldaeg. Igal korralikul grillipeol on peremehel või -naisel varuks mõned omapärased grillnipid ja salajased kastmed, mis panevad külalised ahhetama ja ohhetama. Selge on see, et maitsva grillroa valmistamine nõuab pisut ettevalmistust ning ka mõningaid teadmisi. Nõuandeid, kuidas omapäraselt ja meeldejäävalt grilltoitu valmistada, jagab Santa Maria profikokk Ilmar Räni. Mees, kes on pea 8 aastat tegelenud grillimise ja BBQ-ga, teab rääkida nii mõnegi põneva roa saladusest, mille saab igaüks kõrva taha panna.

Ilmar Räni sõnul saab hea grilltoidu, olgu selleks siis liha, kala või juur- ja puuviljad, valmistamine alguse eeltööst. Grillroa lõpptulemusel mängib rolli nii maitsestamine kui ka õige ja oskuslik grillimine.

Grill-liha jälgi ja maitsesta ka valmimise käigus

Usun, et kõik meist on kokku puutunud liha küpsetamisega hõõguvate süte kuumuses ehk grillimisega. Kuna kuumus on väga kõrge, soovitab profikokk Ilmar Räni pöörata tähelepanu liha mahlasuse, meeldiva aroomi ja välimuse säilitamisele. Grillimiseks sobib hästi väikesetükiline igat sorti liha, mille puhul võid olla kindel, et liha küpseb läbi ning jääb pealt parajalt pruunikaks. Suuretükiliste lihade puhul on soovituslik asetada sütele fooliumist veevann, mis annaks piisavalt niiskust selleks, et lihajääks mahlasem. Parimaks grill-lihaks on mõningase rasvasisaldusega liha, mis tagab mahlasema lõpptulemuse.

Räni sõnul võib grillida praktiliselt kõike, kuid valmistusmeetodite juures on oluline tähelepanu pöörata erinevatele küpsetusnõuetele. Jälgima peab grillitava toote küpsetusaega ja grilli kuumust. Liha grillimiseks on maitseainetööstus välja töötanud väga laia valiku erinevaid õlisid, kastmeid, glasuure, marinaade ja segusid, mis pakuvad põnevaid maitselahendusi ning ühtlasi muudavad grillija elu lihtsamaks. Liha maitsestamiseks leiab igaüks omale meelepärase marinaadi, kuid parima lõpptulemuse saamiseks pelgalt marinaadist ei piisa.

Tavalise grilliga küpsetamisel saab õigete vahenditega hõlpsalt lisada lihale autentse BBQ suitsuse meki. Selleks on näiteks sobiv lisand Santa Maria BBQ universaalne kaste. Tegu on tõelise Ameerika BBQ-kastmega Californiast, millel on kergelt magus, mahe ja suitsune maitse. Kaste sobib ideaalselt sea- ja kanalihaga aga ka kala- ja loomalihaga. Serveerida tuleb seda kas külma või kuuma kastmena või pintselda toidule küpsemise lõppfaasis, et tulemus jääks mahlasem. Suitsusema tulemuse saavutamiseks on soovitatav kasutada BBQ suitsumaitselist kastet.

Et toit grillresti külge kinni ei kõrbeks, tasub grillimise ajal pintseldada liha grillõliga. Grillõli tuleb pintseldada lihale umbes 10 minutit enne grillimise alustamist ja paar korda grillimise ajal. Väga maitsva suutäie saab ka siis, kui pintseldad grillõli vahetult enne grillimist köögiviljadele või seentele. Samuti sobib grillõli ideaalselt ka liha marineerimiseks. Selleks peaks lisama näiteks Santa Maria universaalsele grillõlile maitse järgi sidrunimahla või punast veini ja ürte, määrima liha saadud seguga kokku ja panema siis 1–2 tunniks külmkappi maitsestuma.

Küpsetamise käigus mängib olulist rolli ka glasuurkaste, mis annab lihale mahlakat maitset ning ei lase sel kuivada. Sellega saab ühtlasi road läikima lüüa. Glasuurkastet tuleb pintseldada toidule 3–4 korda grillimise lõppfaasis.

Grillile sobib pea iga kalaliik

Kui enamjaolt grillitakse liha, siis väga laialt on levinud grillroana ka kala. Kaladest on enimgrillitavad forell ja lõhe, kuid kindlasti tasuks olla julge katsetama ka kõikvõimalike muude kodumaiste liikidega nagu lest, ahven, räim ja haug. Samuti sobivad grillile panemiseks ka muud mereannid. Mereannisõpradele teadmiseks, et väga hästi sobib hiidkrevettide grillimiseks näiteks Santa Maria Kentucky viski kui ka ingveri-seesami maitseline kaste. Ingver sobib oma maitse poolest hästi mereandidega ja parima tulemuse saavutamiseks on soovitatav kala või koorikloomad eelnevalt ka marineerida. Ingverimaitseline marinaad aitab saavutada eriliselt mahlase ja maitsva toidu. Aasiapäraste maitsete sõpradele sobib ühtlasi kala ette valmistadaka Santa Maria Jaapanipärase Teriyaki marinaadiga. Sarnaselt liha grillimisele, tuleks ka kala grillimise käigus pintseldada grillõliga, mis tagab roale mahlasuse.

Oluline on, et nii liha kui kala grillimiseks ettevalmistamisel tasub neil lasta seista kuni tund aega toasoojas, et grillile pannes ei toimuks kiiret temperatuuri muutust ja roog pruunistuks küpsetamisel hästi

Maitsestatud süsi annab roale lisanüansi

Huvitava maitsenüansi saab sütele pandud maitsetaimedest ehk ürtidest nagu näiteks rosmariin, tüümian, basiilik. Kui ürte juhuslikult käepärast ei ole, võib sütele asetada ka kirsi-, vaarika-, kadaka- ja õunapuu laastukesi või oksakesi. Põlemise aeglustamiseks ja suitsu tekitamiseks tuleks ürte või oksakesi eelnevalt vees leotada. Maitsesuitsu tekitamiseks võib grillimise ajal raputada veel sütele kohvi-, või teepuru ja kuivatatud ürdipuru. Seejärel asetada grillile kaas peale, et maitsesuits saaks imbuda ka grillitavasse toitu. Muuseas - väga head aroomi annab sütele asetatud terve küüslauk.

Erinevad kastmed ja valmistusnipid teevad pea igaühest suurepärase grillmeistri. Varu vaid pisut aega, et jõuaksid teha vajalikud ettevalmistused ning maitseterohke grillipidu võib alata. Enne veel kui külalistele valminud kala või liha serveerid, tasuks valminud roal lasta viis minutit kausis „tõmmata“, et lihamahlade liikumine peatuks. Kuid samas ei tohiks lasta ka lihal liialt jahtuda – grillrooga tuleb süüa kuumalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles