Lugeja küsib: kui läätse pole kuhugi panna, kas võib selle suhu pista?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läätsede kandmine võib silma väsitada.
Läätsede kandmine võib silma väsitada. Foto: SCANPIX

«Mul on mitu korda lääts ootamatus olukorras silmast ära tulnud. Kord näiteks autot juhtides ning seda ei olnud paraku kuhugi panna, sest olin unustanud läätsekonteineri koju. Pistsin läätse suhu, sest ei osanud mujale panna, et lääts ära ei kuivaks. Kas ma võisin seda teha? Kas see on kuidagi ohtlik?» uurib lugeja. 

Vastab optometrist Kersti Tuulik.  

Ei, läätse ei või suhu panna. Lisaks ei saa kontaktläätse kandjal tekkida olukorda, kus tal pole läätse kuhugi panna, sest neile on läätsevisiidis soovitatud, et alati peaks olema kaasas konteiner puhta läätsevedelikuga ja/või hooldusvahendi väike pudel just nendeks puhkudeks, kus ootamatult tuleb läätsed silmast ära võtta.

Lisaks peavad alati olema kaasas ka prillid. Kui neid tingimusi pole täidetud, siis tuleb lääts lihtsalt ära visata, kui neid pole mujale panna. Võimalik on osta ka nn reisikomplekte, kus on erandlikeks olukordadeks vedelik ja konteiner. Seda ei ole palju kaasas kanda.

Erandina on võimalik hoida läätsesid ajutiselt NaCl lahuses, mida saab osta apteegist, sh valveapteegist. Destilleeritud vees, soolalahuses hoidmine on omal vastutusel ja võimaliku nägemise kaotuse ohuga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles