Mida valmistada järele jäänud grillitud lihast?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grillitud liha.
Grillitud liha. Foto: Ants Liigus

Hobikokk Ragne Värk jagab nõuandeid, mida võiks valmistada grillitud lihast, mis on grillipeost või -õhtust järele jäänud.

1. Kõige lihtsam on valmistada grill-lihast oma perele järgmisel hommikul mõnusaid võilebu.

Suvine burger tomati-mozzarellasalatiga

  • 2 x 125 g ciabatta kuklit või 4 kooriksaia
  • 4 sl pestot 
  • 6 tomativiilu
  • 125 g mozzarellat
  • 200 g grillitud liha
  • värskelt jahvatatud pipart
  • värskeid basiiliku lehti

Lõika saiad horisontaalselt pooleks, määri lõikepooled kokku pestoga. Aseta ühele saiapoolele peale tomativiilud, mozzarella ning maitsesta pipraga. Seejärel aseta peale grill-liha. (Võid kuklivahele peita ka mõned basiilikulehed). Kata teise kuklipoolega ning asu maiustama.

Foto: Ragne Värk, linnuliha.ee

2. Kui eelmisel õhtul on liiga palju söödud, siis võiks valmistada lihtsa salati. Grillitud liha võib vabalt salati sisse pista.

Värske kartuli salat väikese vimkaga

  • 800 g (väikeseid) kartuleid
  • 300 g liha
  • 200 g heledaid viinamarju
  • 50 g parmesani
  • 100 g Kreeka jogurtit
  • 2 tl mahedat sinepit
  • soola
  • pipart

Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kui kartulid juhtuvad olema suured, lõika need väiksemateks tükkideks. Lõika liha suupärasteks tükkideks. Poolita viinamarjad ning riivi parmesan. Sega kokku retsepti neli esimest koostisainet. Eraldi sega kokku Kreeka jogurt ja sinep ning lisa teiste komponentide hulka. Vajadusel maitsesta. Serveeri.

Foto: Ragne Värk, linnuliha.ee

3. Suvisel ajal on esmaseks nälja kustutajaks ja kõige paremaks toiduks külmsupp. Kosutavas külmas supis saab ideaalselt ära kasutada grillitud liha

Suvine külmsupp okroška

  • 1 liiter keefiri
  • 100 g kurki
  • 3 hapukurki (kõige paremad oleks ise tehtud kurgid)
  • 4-6 redist
  • 4 keedetud kartulit
  • 5 keedetud muna
  • 250 g grillitud liha
  • 1 purustatud küüslauguküüs
  • tilli, rohelist sibulat 
  • soola, suhkrut, pipart
  • oliiviõli
  • väike sorts valgeveiniäädikat (soovi korral)

Koori kurk ja lõika see pikkadeks peenikesteks ribadeks. Toimi samamoodi ka hapukurgi, redise, kartulite, munade ja lihaga ning pane kõik suurde kaussi. Lisa purustatud küüslauguküüs ning hakitud maitseroheline. Maitsesta soola, suhkru ja pipraga. Vala seejärel segu kergelt üle oliiviõliga, paar tilka valgeveiniäädikat ei tee ka paha. Sega ja pane umbes 20 minutiks külma maitsestuma. Seejärel lisa keefir ning sega kogu supp läbi. Vajadusel maitsesta. Serveeri.

Foto: Ragne Värk, linnuliha.ee

4. Pirukas on veel üks hea idee, kuidas maitsvalt eelmise päeva liha kasutada. Valmista pisikesi pirukaid või suur plaadipirukas, grill-liha sobib hästi ka pitsakatteks.

Ahjusoe pirukas juustu, kana ja lillkapsaga

Põhi:

  • 4 dl jahu
  • 0,5 tl soola
  • 175 g võid
  • 2-3 sl külma vett

Täidis:

  • 200 g liha
  • 75 g spinatit (värsket või külmutatud)
  • 225 g lillkapsaõisikuid
  • 75 g sinihallitusjuustu
  • 75 g valgehallitusjuustu (nt Brie)
  • soola, pipart

Kate:

  • 2 muna
  • 1,5 dl piima
  • 0,75 tl soola

Sega jahu ja sool, näpi hulka või. Lisa vesi ning sega kõik ühtlaseks tainapalliks. Vooderda 24 cm läbimõõduga vormi põhi ja ääred tainaga ning seejärel aseta külmkappi täidise valmistamise ajaks.

Lõika liha väiksemateks tükkideks ning sega juurde peeneks hakitud spinat. Keeda lillkapsasõisikuid mõni minut soolaga maitsestatud vees, kuni need on kergelt krõmpsuvad ehk al dente (ära mingil juhul lillkapsast üle keeda!).

Aseta lihatükid ning lillkapsaõisikud pirukapõhjale, murenda peale sinihallitusjuust. Lõika valgehallitusjuust õhukesteks viiludeks ning aseta pirukale kõige peale. Sega katteained kokku ning vala pirukale. Küpseta ahju alumises osas 200 kraadi juures 35-40 minutit.

Foto: Ragne Värk, linnuliha.ee

5. Grillil küpsenud linnuliha sobib hästi ka pastaroogadesse.

Lemmikpasta pennedega

  • 250 g pastat (pennesid)
  • 0,5 sibulat
  • 300 g grillitud linnuliha
  • 6 sl tomatipastat
  • 2 dl köögiviljapuljongit
  • soola, pipart
  • peotäis basiilikulehti
  • 75 g mozzarellat
  • parmesani

Keeda pennesid soolaga maitsestatud keevas vees seni, kuni need on pooleldi pehmed ehk al dente, seejärel kurna.

Samal ajal haki sibul peeneks ning kuumuta kergelt õliga piserdatud pannil klaasjaks. Lisa linnuliha ning kuumuta. Vajadusel maitsesta soola ja pipraga. Seejärel lisa 4 sl tomatipastat ning puljong. Hauta keskmisel kuumusel umbes 5 minutit. Sega sisse peeneks hakitud basiilikulehed, valmiskeedetud pasta, ülejäänud 2 sl tomatipastat ning väikesteks tükkideks lõigatud mozzarella. Sega korralikult läbi, vajadusel maitsesta. Serveeri koos riivitud parmesaniga.

Foto: Ragne Värk, linnuliha.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles