Lugeja kiri: Soome ei ole muinasjutumaa

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidupood.
Toidupood. Foto: Margus Ansu

Eestist välismaale elama kolinud pensionäride vanaduspensioni maksustatakse alates esimesest eurost, kuid paljud minejad ei tea seda. Tarbija24 toimetusega võttis ühendust Soomes juba üle 20 aasta elanud pensionär, kes ütleb, et Soomes pole sugugi kõik nii lilleline nagu ajakirjandusest võib muljena jääda.

Ma olen samasugune näide, nagu täna Postimehes ilmunud lugu, kus Soome elama kolinud pensionär oma pensionist 21 protsenti kaotas. Saan täpselt samadel alustel Eestist pensioni. Küll et mina kolisin siia 90ndate algusel ja otsin täna tagasiteed Eestisse, olen ma üsna palju selle aja jooksul näinud ja on tore, et vahepeal saab ajakirjandusest lugeda ka lugusid sellest, milline on elu tegelikult. Loomulikult võib Soome tulijate seast leida ka edulugusid – oleneb olukorrast.

Mis puudutab hindasid Soomes, siis artiklis mainitud pere sissetulek ja kulutused neid nälga ei jäta, seda enam, kui nad Eestist süüa käivad otsimas. Tõsi on aga see, et Soomes on toiduhinnad Eesti omadest kuni kolmandiku võrra kallimad.

Teiseks, kui üürida alustava inimesena Helsingis väike korter, peate arvestama vähemalt 500-eurose kuuüüriga, millele lisanduvad ka kommunaalmaksed.

Minu lapselaps alustab praegu korvpalli treeninguid – ta on alles üheksa aastane, aga trenni kuumaks on 600 eurot. Isegi koolimineva lapse õppetarvikute soetamiseks ei kulu nii palju raha. Nii et, kui inimesel on Soomes alla 2000-eurone palk, tuleb ta ots-otsaga kokku, kui on veel lapsed, on see väga keeruline.

Eestist Soome elama läinud pensionärid peaksid muuhulgas teadma, et kui on tuludeklaratsioonide esitamise aeg, tuleb see ka esitada, sest täie rauaga maksustatud pensionist saab umbes poole tagasi. Räägin seda oma kogemusest. Kui mina hakkasin seda uurima, sain sest täiesti juhuslikult teada, et selline võimalus on. Selleni jõudmine kulges koomiliselt, sest maksu- ja tolliametist öeldi, et «kas te naabritelt ei ole kuulnud» ja sageli selle taha jääbki, et inimestel puudub info. Nad ei tea, mis võimalused neil on. Minnakse Soome ettevalmistamata, kõiki plusse miinuseid läbi kaalumata.

Nii et jah – tahan öelda, mitte ainult edulugudest ei peaks rääkima, mis on, ma ei välista, ka olemas. Eesti elu on raske ja tõenäoliselt saab nii mõnigi pere Soomes kergema elu peale, aga kõigil see ei õnnestu. Otsused tuleb põhjalikult läbi kaaluda. Eriti nii suured elumuutused nagu kolimine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles