Mõned rasestumisvastased vahendid tõstavad rinnavähiriski

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasestumisvastased vahendid.
Rasestumisvastased vahendid. Foto: Teet Malsroos/SL Õhtuleht

Rasestumisvastased pillid, mis sisaldavad kõrgetes kogustes naissuguhormoon östrogeeni, võivad alla 50 aasta vanustel naistel suurendada rinnavähi arenguriski.

Rasestumisvastaste pillide kasutamist möödunud aastal seostatakse 50 protsenti kõrgema rinnavähi tekkeriskiga, seda võrreldes nimetatud vahendite kasutamisega varasemal perioodil või pillide mittetarbimisega, vahendab ERRi teadusportaal.

Seos suukaudsete rasestumisvastaste vahendite kasutamisega osutus mõnevõrra tugevamaks hormoonsõltuvate kasvajate suhtes - sellised tuumorid vajavad oma arenguks östrogeeni, mis aitab seletada ka östrogeeni sisaldavate pillide toimet.

Niisamuti selgus USAs läbi viidud uuringust, et erinevad rasestumisvastased vahendid mõjutavad rinnavähiriski erinevalt ning ohutumad on seejuures madala östrogeeni sisaldusega pillid.

Samas need tabletid, mis sisaldasid kõrgeid östrogeeni koguseid, seostusid rinnavähi riski ligikaudu kolmekordse tõusuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles