Lugeja küsib: kuidas putukahammustuse korral käituda?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parmudel on suured, sageli kaunites värvides küütlevad liitsilmad. Pildil harilik sõgelane (Haematopota pluvialis).
Parmudel on suured, sageli kaunites värvides küütlevad liitsilmad. Pildil harilik sõgelane (Haematopota pluvialis). Foto: Maarja Möldre

«Kuidas peaksin käituma, kui saan näiteks parmult hammustada? Või herilaselt, mesilaselt nõelata?» uurib Tarbija24 lugeja.

Vastab Ida-Tallinna keskhaigla kommunikatsioonispetsialist Kadri Penjam.

Erinevate putukahammustuste (näiteks parmude, herilaste, mesilaste) korral saab apteegist osta vastavaid salve, mida paistetanud kohale määrida.

Rahvameditsiin soovitab hammustuse puhul kasutada erinevaid taimi – asetada paistetanud kohale paise- ja teelehti, teha kampriõliga mähiseid või viinakompresse.

Kui inimene on teadlik oma ülitundlikkusest mõne konkreetse putukahammustuste korral, siis tasub juba eelnevalt perearstiga konsulteerida, milliseid ravimeid peaks endaga kaasas kandma. Allergia puhul peaks kiiremas korras kutsuma kiirabi või tuleks võimalusel pöörduda erakorralise meditsiini vastuvõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles