Halvasti kinnitatud auto turvatoolist kukub USA-s välja 9000 last aastas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuirjad soovitavad last turvaistmele pannes ja ka turvaistet autost välja võttes kontrollida, et laps oleks istmel korralikult kinnitatud.
Uuirjad soovitavad last turvaistmele pannes ja ka turvaistet autost välja võttes kontrollida, et laps oleks istmel korralikult kinnitatud. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikides läbiviidud uuringu kohaselt põhjustab auto turvatoolist välja kukkumine ligi 9000 lastega juhtunud õnnetust aastas, kirjutas uudisteagentuur Reuters.

«Nii autos kui ka siis, kui auto turvatool autost välja võetakse, peaksid lapsevanemad alati hoolt kandma selle eest, et laps oleks rihmadega korralikult tooli istuma kinnitatud,» ütles uuringut juhtinud Cincinnati Lastehaigla ortopeed Lindsay Wilson.

Uuringu tarbeks analüüsisid Wilson ja tema kolleeg Shital Parikh aastatel 2003-2007 haiglasse toodud alla aastasste laste haiguslugusid. Kõik lapsed olid saanud auto turvatoolist välja kukkudes kergemaid või raskemaid vigastusi.

Cincinnati lastehaiglasse toodi aastatel 2003 – 2007 ligi 2000 sellist väikelast ning uurijate hinnangul võisid sel ajavahemikul 43 500 beebit kogu riigis sattuda sellisesse õnnetusse.

Enamasti kukkusid lapsed välja lapsevanema käes olevast halvasti kinnitatud rihmadega auto turvatoolist või asus turvatool laual, kaupluseletil või kaupluse ostukärus. Ligi pooled turvatooliõnnetused juhtusid kodus.

Kõige sagedamini said lapsed sellistes õnnetustes pea- ja kaelavigastusi. Õnneks ei olnud vigastused väga rasked- kõikide uuritud aastate jooksul registreeriti Cincinnati haiglas vaid paar-kolm lapse surmaga lõppenud õnnetust.

Uurijate hinnangul on turvatoolidõnnetused nii sagedased seetõttu, et lapsevanemad usuvad, et imik turvatoolis end ei liiguta, ei kinnita last korralikult turvatooli ega või asetavad turvatooli autos liiga kõrgele.

«Kõige ohutum oleks, kui lapse turvaiste oleks alati autos ja seda ei kasutataks lapse transportimiseks,» ütles Shital Parikh.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles