Lugeja küsib: kas puhkusel töötajat asendades võib küsida topeltpalka?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööl võib ette tulla ka raskeid hetki.
Tööl võib ette tulla ka raskeid hetki. Foto: Panther Media / Scanpix

«Kolleeg läks puhkusele ning pean nüüd ka tema töö ära tegema. See on aga topelttöö, kas selle eest rohkem või topeltpalka ei peaks saama? Kas oleks õige selle kohta ülemuselt uurida või loodan liiga palju? uuris lugeja.  

Vastas tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja Meeli Miidla-Vanatalu.  

Küsida ju võib, aga kui põhjendatud see ikkagi on? Topelt ju keegi tööd sama ajaga teha ei suuda.

Kui töötajal on kaheksatunnine tööpäev, aga ta peab lisaks oma tööülesannete täitmisele asendama puhkusel olevat kolleegi, siis jääb osa tema enda tööst tegemata ning samas ei tee ta ka kolleegi tööd sajaprotsendiliselt.

Kui tööandja nõuab töötajalt täiendavate ülesannete täitmist, mis töötaja töölepingust või mõnest muust tööülesandeid kajastavast dokumendist ei tulene, siis võib töötaja tööandja nõudest keelduda. Sellist olukorda saab vaadelda töölepingu tingimuste muutmisena, mis on võimalik vaid poolte kokkuleppel töölepingu seaduse § 12 kohaselt.

Kui tööandja nõuab seoses kellegi asendamisega ületunnitöö tegemist, siis tuleb ka selles eelnevalt kokku leppida vastavalt töölepingu seaduse §-le 44.

Pooled võivad ka kokku leppida, et töötaja oma senistest tööülesannetest mõnda aega vabastatud ja teeb ainult puhkusel viibiva kolleegi tööd, kui see töö on kallim, siis saab läbirääkimiste käigus küsida tööandjalt ka kõrgemat töötasu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles