Tõnis Kõivu soovitused häirijatega vestlemiseks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Postimehe videost.
Kaader Postimehe videost. Foto: Kuvatõmmis

Riigikogu liige Tõnis Kõiv jagab soovitusi, kuidas saada lahti häirivatest joodikutest avalikus kohas.

Tõnis Kõivu soovitused:

1. Mõtle enese jaoks läbi, mis kellegi teise isiku tegevuses sind konkreetselt häirib. Korrakaitseseaduse paragrahv 55 sätestab avalikus kohas käitumise üldnõuded ja nende rikkumine on igal juhul häirimine.

2. Kui oled enese jaoks häirimise olemuse selgeks mõelnud, siis tuleb seda sellele isikule, kelle tegevus sind häirib, öelda. Rahulikult ja viisakalt, hoidudes nii kõrgendatud hääletoonist kui halvustavast sõnakasutusest. Alati on hea korrata korrakaitseseaduse lihtsat põhimõtet – igaühel on täielik õigus teha, mida ta soovib, kui ta ei sega teist inimest oma õigusi realiseerimast. Avalikus kohas alkoholi tarbimine on lubatud, aga samas laste mänguväljakutel ja üldse laste nägemisulatuses seda siiski teha ei tohi.

3. Mõnikord on vaja anda häirijale reageerimiseks aega ja mõne hetke (näiteks 5 min) pärast uuesti pöörduda ja oma palvet korrata. On äärmiselt oluline ka teisel korral jääda viisakaks ning mitte laskuda konflikti. Teistkordse tähelepanujuhtimise lõpuks tuleks öelda, et kui häirija mitte kuidagi ei reageeri, siis olete sunnitud helistama politseisse. Te ei tahaks seda teha, aga häirija ei jäta teile  muud võimalust.

4. Kui siis tõesti ei ole mingitki muutust toimunud ehk häirimine jätkub, siis tulebki valida 110 ja anda politseile edasi konkreetne sõnum: Teie, eesnimi ja perekonnanimi, helistate, et esitada politseile avaldus häirimise kohta, mis toimub… (nüüd järgneb kirjeldus, kes mis tegevusega teid täpselt häirib, mida te olete enne politseile helistamist ette võtnud - kaks korda suuliselt pöördunud ja palunud häirimise lõpetamist) ja et sellele ei ole kuidagi reageeritud.

5. Seejärel ei jää muud üle, kui oodata politsei saabumist, mis olenevalt teie asukohast võib võtta isegi tund aega. Väga oluline on seegi, et kui häirijad teiepoolsele politseisse pöördumise peale siiski heituvad ja lahkuvad, sellest ka politseile teada anda, uuesti numbrile 110 helistades. Nii hoiame kokku politsei ressurssi, aga samas on häirimise fakt teie esimese kõne peale fikseeritud. Kui ühest piirkonnast tuleb palju häirimise kaebusi, siis suudab politsei ka kiiremini reageerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles