Petistest kaubavedajad haihtuvad koos kaubaga

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja.

Prokuratuur ja politsei hoiatavad kõiki kaubavedude tellijaid petiste eest, kes enamasti reklaamivad ennast internetis transporditeenuse osutajatena, kuid ei toimeta kaupa ettenähtud kohta.


Prokuratuuri ja politseile on juulis laekunud juba neli avaldust kaubavedude tellijatelt, kes soovisid, et nende kaup viiakse kas Eestist välismaale või tuuakse välisriigist siia. Kõikide juhtumite puhul on kaup õigest kohast peale võetud, kuid see ei ole jõudnud sihtkohta. Transporditeenuse osutajad on aga koos kaubaga kadunud ning ei vasta kõnedele ega kirjadele, teatas riigiprokuratuur.

Riigiprokurör Eve Oleski sõnul on tegemist juba tuntud petuskeemiga, mida kasutati rohkem mõned aastad tagasi ning kus väidetav transpordifirma pakub enamasti internetis soodsa hinnaga oma teenuseid. «Petturite õnge langeb nii otse transporditeenuse tellijaid, kui ka firmasid, kes otsivad alltöövõtjat,» ütles riigiprokurör Olesk.

Politsei- ja piirivalveameti kriminaalteabebüroo juht Lenno Reimand lisas, et politseil on taoliste juhtumite puhul võimalik teha Interpoli kaudu teiste riikidega koostööd juhul, kui on alustatud kriminaalmenetlus. «See aga puudutab juba tagajärgedega tegelemist. Eelnevalt enne tehingu sõlmimist mõne välisriigis tegutseva firma tausta Interpoli kaudu paraku kontrollida ei ole võimalik.»

Prokuratuur ja politsei soovitavad kõikidel transporditeenuse tellijatel eelistada neid koostööpartnereid, kelle teenuses ollakse kindlad. Kui see ei ole võimalik, siis tuleks kindlasti uurida teenust pakkuva ettevõtte tausta. Samuti tuleks transporditeenuse tellimisel küsida koostööpartnerilt infot selle kohta, kas nad osutuvad seda teenust ise või tellivad alltöövõtuna. Viimase korral tuleks võimalusel kontrollida ka alltöövõtja tausta. Tegemist võib olla küll ajamahukate toimingutega, kuid see võib päästa kauba kadumisest.

Kui transporditeenuse tellimisel petta saanutel on infot, et nende kaup on mõnes välisriigis kaduma läinud, võiksid inimesed ka ise võimalikult kiiresti ühendust võtta kauba arvatava kadumiskoha politseiga või selle riigi politseiga, kus on registreeritud teenuse pakkuja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles