Energiaturg: üldteenuse öötariif kallines juulis ligi poole võrra

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter.
Elekter. Foto: SCANPIX

Suuremate elektri üldteenuse osutajate keskmine marginaal tõusis juulis võrreldes eelmise kuuga keskmiselt kuus protsenti, kuid langes tervikuna viimase poole aasta madalaimale tasemele, näitab elektrilepingu sõlmimise portaali Energiaturg.ee analüüs. Samas kallines järsult üldteenuse öötariif.

Energiaturg.ee tegevjuht Pirmin Tamm ütles, et seniavaldatud andmetel tõusis üldteenuse hind juulis võrreldes juuniga keskmiselt 22 protsenti. «Esimest korda oli sel aastal üldteenus fikseeritud paketist kallim, seda keskmiselt seitsme protsendi võrra, mille põhjuseks oli ühe kuuga 23 protsenti tõusnud börsihind. Seejuures üüratu hüppe tegi üldteenuse öötariif, mis tõusis turu keskmisena ligi 49 protsenti ehk juuni 4,68 sendilt KWh kohta juuli 6,96 sendile,» sõnas Tamm.

Suurematest võrguettevõtjatest oli üldteenuse marginaal aprillis kWh kohta kõige madalam VKG Elektrivõrkudel, 0,67 senti koos käibemaksuga, millele järgnesid Eesti Energia (Elektrilevi nimetatud üldteenuse osutaja) 0,79 ja Imatra Elekter 0,87 sendise marginaaliga.

Kõige soodsam üldteenuse marginaal oli juulis, nagu ka viimasel poolel aastal, võrguettevõtjatel AS Anne Soojus ja Maardu Elekter AS, 0,24 senti ühe kWh kohta koos käibemaksuga. Kõige kallim marginaal oli Kuvart OÜ-l, 2,61 senti ühe kWh kohta koos käibemaksuga.

Näiteks 10 000 kWh aastatarbimisega eramu omanikud maksid üldteenuse kasutajatena keskmiselt 3,81 eurot rohkem kui kõige populaarsema börsipaketi tarbijad. Kõige levinuma fikseeritud hinnaga paketi kasutajatega võrreldes maksid nad 3,6 eurot rohkem. Hinnad sisaldavad käibemaksu, kuid tegemist on üksnes elektri maksumusega, ilma võrgutasude ja aktsiisideta.

Tamm lisas, et Estlink 2 rikkest tulenev ülekandevõimsuse puudujääk kodutarbijate elektrihindu võrreldes möödunud kuuga oluliselt muuta ei tohiks, kuna Estlink 2 oli terve juulikuu korralises hoolduses ning esines puudujääke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles