Seenesaak võib kujuneda rikkalikuks kuumalainest hoolimata

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seened.
Seened. Foto: Teet Malsroos / SL Õhtuleht.

Soodsate tingimustega kevade ja suve alguse tõttu ei ole lootus heale seenesaagile kadunud, aga kui kuumus kaua kestab, siis võivad sügismetsad seenehuvilistele pettumuse valmistada, ütles mükoloog Urmas Kõljalg.

«Praegu võiks metsast leida puravikke ja ka pilvikuid, aga kuivus ei lase uutel viljakehadel välja tulla ning vaja oleks niiskust ja jahedamat ilma,» ütles Tartu Ülikooli loodusmuuseumi direktor professor Urmas Kõljalg ERR Uudistele.

«Ise olen Pärnumaal käinud sellel aastal, tundub, et kukeseenesaak on märksa viletsam, sest viimasel ajal on väga kuiv olnud, aga mõnel pool Eestis on ka rohkem vihma olnud ja seal võib neid siiski olla,» märkis seeneteadlane.

Tema sõnul ei teinud vahepealne kuivus seentele midagi hullu, aga saatuslikuks võib sügisestele söögiseentele saada see, kui ilmad peaksid veel nädala või kümmekond päeva järjest palavad olema.

«Enamik söögiseeni saavad toitained puujuurtelt ja seetõttu on paljud neist seotud mulla ülemise kihiga, kus seeneniidistik areneb; kui see läbi kuivab, pole neil piisavalt jõudu, et viljakehasid aretada,» märkis Kõljalg, lisades, et praegu pole veel midagi hullu ja kui põud väga pikk ei tule, on sügisene seenesaak täiesti korralik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles