Kas piima hinnalangus jõuab ka Eestisse?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimalett.
Piimalett. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kuigi eile levis uudis, et Maxima ja Rimi kauplused alandavad Venemaa impordikeelu tõttu Lätis piima jaemüügihinda, siis Eestis ei paista sama lootust olevat.

«Seda põhjusel, et Lätis alandati tootjate poolt hinda, mis omakorda andis võimaluse hinna alandamiseks ka kaupluses,» selgitas olukorda Maxima turundusdirektor Ty Lehtmäe. The Baltic Course´i andmetel langevad alates järgmisest nädalast Lätis piimatoodete nagu koor, keefir, piim, või, kodujuust, jogurt jt toodete hinnad 15-30 protsenti. Seda tootjate eesmärgiga müüa rohkem kaupa siseturul.

«Hetkel meile teadaolevalt Eesti tootjad väljamüügihindu alandamas ei ole, mistõttu ka meie ketil konkreetset plaani jaehindade muutuse osas pole. Kui aga sellealane muudatus peaks ka Eesti tootjate poolt toimuma, siis kindlasti vaatame üle ka jaehinnad kauplustes,» selgitas Lehtmäe.

Lehtmäe märkis, et kui rääkida sanktsioonide alla kuuluvatest toiduainetest üldiselt, siis prognoosida võib, et nende toiduainete hinnad mõnevõrra lähinädalail alanevad. «Toiduainete osas on Maxima kauplustes juurdehindlused minimaalsed ning seetõttu sõltuvad lõpphinnad ennekõike sisseostuhindadest,» rõhutas ta.

«Meil käivad tööstustega hetkel läbirääkimised uute sisseostuhindade ja koguste osas ja Maxima teeb nii Eestis kui ka teistes Balti riikides piirkonna suurima kaubandusketina kõik selleks, et toiduainetetööstused saaksid võimalikult suure osa sanktsioonide tõttu ülejäävatest kaupadest siinsetel turgudel realiseerida,» kinnitas Lehtmäe.

Rimi kommunikatsioonijuht Katrin Bats nentis, et piima müügihind kujuneb toorme kokkuostuhinna ja hankija poolt meile kehtestatud ostuhinna baasil. Praegu on Rimil käimas rutiinne hange põhipiimatoodete pakkujale. Hanke tulemus selgub septembri alguses. «Loomulikult on meie soov pakkuda tarbijale parimat hinda meie kauplustes, ent hetkel ei saa paraku kommenteerida, kas see saab olema kehtivast hinnast erinev,» lisas ta.

Eesti Toiduliidu juhataja Sirje Potissepp kutsus täna tarbijaid üles eestimaist kaupa kauplustest ostma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles