Liitriste jäätisepakkide kummalised kaaluvahed

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
isegi sama tootja jäätiste kaal võib sorditi erineda.
isegi sama tootja jäätiste kaal võib sorditi erineda. Foto: Jaanus Leesment

Näiliselt on kõik liitrised jäätisepakid poeriiulil ühesugused, tegelikult võib nende kaal märgatavalt kõikuda.

Hoolikalt jäätisepakendeid uurides jääb silma, et kui keskmiselt kaalub liitrine pakk 480 grammi, siis mõned jäätised on märksa raskemad. Tõsi küll, on ka neid, mil kaalu veidi vähem. Tõsiste jäätisesõpradele hinnangul on raskemad just piiri taga valminud maiustused.

«Mingit müsteeriumi ei ole - kaalud milliliitrites ja grammides tulenevad sellest, kui palju on jäätisesegu vahustatud ning see omakorda sõltub konkreetsest retseptuurist,» kinnitas Premia juhatuse esimees Katre Kõvask.

Ta kinnitas, et sellist rusikareeglit, nagu oleksid  importjäätised  raskemad kui kodumaised, kindlasti ei ole. «Kuuluvad ju importjäätiste hulka nii õrnad sorbeed, Itaalia gelato'd kui ka näiteks rohkete koostisainete poolest tuntud Ben & Jerry sari,» tõi ta näite.

Ka Balbiino turundusjuht Enel Kolgi sõnul sõltub jäise maiuse kaal enamasti jäätise vahustatusest. «Jäätis vahustatakse, et see oleks kreemja ja suussulava struktuuriga. Mida suurem on grammide ja milliliitrite vahe, seda rohkem vahustatud on jäätis,» selgitas ta. Kas eelistada vähem või rohkem vahustatud jäätist, on Kolgi sõnul tarbija maitse küsimus. «Just seetõttu märgitakse jäätistele nii maht kui kaal,» toonitas ta

Lisaks vahustatusele võivad jäätise kaalu mõjutada lisandid (pähklid, rosinad, moos vmt), mis sõltuvalt lisandist võivad need muuta jäätise kas kergemaks või raskemaks.

Mõned jäätisepakkide kaalud

Rainbow maasikajäätis 1 liiter/509 grammi

Balbiino karamelli koorejäätis 1 liiter/480 grammi

Balbiino  Lumemarja jäätis 1 liiter/500 grammi

Ingmanni kreeka pähkli ja vahtrasiirupi jäätis 1 liiter/530 grammi

Ingmann Maiuse vanilli koorejäätis 1 liiter/490 grammi

Ingmann Maiuse ploomijäätis 1 liiter/520 grammi

Premia Eriti rammus koorejäätis 1 liiter/480 grammi

Mövenpick kirsijäätis 900 ml / 544 grammi

Nestle mustikajäätis 900 ml/ 528 grammi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles