Siiri Erala: ohtlik lemmik

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Erala
Siiri Erala Foto: Peeter Langovits

Ühe pealinna poe maiustusteriiuli juures jäi mu pilk kommikotile, millele oli kirjutatud, et tegemist on laste lemmikuga.

Isuäratav nägi koti sisu tõesti välja – roosad, kollased ja rohelised vahukommid. Lugedes seda, millest need kommid koosnevad, selgus, et isuäratavad värvitoonid olid laste lemmikutele antud asovärvidega…

Just nende sünteetiliste värvainetega, mille Euroopa Komisjon on tunnistanud lastele kahjulikuks ja mille puhul tuleb homsest pakendile lisateabena kirjutada, et lapse tähelepanu ja aktiivsus võib nende tõttu häiritud saada.

Kujutan ette, milline see kommipakk siis varsti välja näeb – ühel küljel reklaam, et laste lemmik, teisel hoiatus.

Euronõue on pannud meie toidutootjad hoogsalt uusi retsepte välja mõtlema. Lastele kahjulikud värvained on välja jäetud «Merekivikestest», jogurtitest, kookidest ja limonaadidest, küll mitte kõigist, kuid siiski…

Eesti toidutootjate esindusorganisatsiooni andmetel on ettevõtted seadnud eesmärgiks asovärvide kasutamine lõpetada. Minu meelest on see väga suur positiivne samm ja ühtlasi tõestus, et Euroopa ühendusse kuulumine võib tõepoolest meie elu muuta. Seekord siis paremuse poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles