Zara T-särk tekitas pahameelt

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zara.
Zara. Foto: SCANPIX

Rõivabrändi Zarat süüdistatakse rassismis, sest tuntud firma müüb T-särke, mille rinnaesisele on trükitud lause «Valge on uus must».

Musta värvi tähtedega valgele riidele trükitud fraas võib olla seotud Netflixi analoogse sarjaga «Oranž on uus must» või paroodia populaarsele ütlusele moe olemuse kohta, vahendab News.com.au.

Moeteadlike inimeste sõnul on särgi tekstil aga teistsugune alatoon, sest tekstil võib olla rassistlik tagamõte. «Kas te tõesti arvate, et kultuurilise võõrandumise kontekstis on hea mõte trükkida pluusid tekstiga «Valge on uus must,» küsis üks Twitterit kasutanud inimene.

Teine, talle vastanud inimene aga arvas, et tegu polegi nii suure probleemiga. «Miks sa arvad, et kirjas «Valge on uus must» leidub midagi vastuolulist?» küsis ta.

Nemad polnud aga ainsad, kes teema üle arutlesid. Mõnede inimeste arvates võib tundlikkus selle fraasi vastu tuleneda keelebarjäärist.  

Zara müüb oma toodangut üle kogu maailma ning lisaks rassistlikuna tundunud kirjadega pluusidele müüakse Zara poodides ka T-särke kirjadega «Leopard on uus must». Neil särkidel tähed on leopardimustrilised.

News.com.au sõnul ei ole firma veel teemat kommenteerinud.

Seda pluusi ei müüda praegu veebipoes, kuid näiteks Läti Zara kauplustest on võimalik furoori tekitanud kirjaga T-särk soetada.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles