Kallis kraanivesi teeb kahtlustavaks

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emajõe Veevärgi tellimusel jätkub Haaslava vallas Roiul kanalisatsioonitorustiku rajamine.
Emajõe Veevärgi tellimusel jätkub Haaslava vallas Roiul kanalisatsioonitorustiku rajamine. Foto: Sille Annuk

Tartumaa valdades maist või juunist hüppeliselt kallinenud kraanivesi on sundinud Emajõe Veevärgi selgitustööle, kuid alati ei õnnestu hinna kujunemist puust ja punaselt ette teha.



Selle aasta 1. maist kehtib uus vee hind, 37 krooni ja 36 senti kuupmeetri eest, kuues Tartumaa omavalitsuses ning 1. juunist veel kolmes vallas. 1. augustil hakkab Emajõe Veevärk sama tariifi järgi rehkendusi tegema Laevas ja Nõos.

Omavalitsustele kuuluva Emajõe Veevärgi juhatuse liige Andres Aruhein tunnistas, et igal kuul korraldab ettevõte hinnatõusu põhjendamiseks kohalikele elanikele vähemalt ühe infotunni, kuid mitte kõik ei lahku sealt mõistvate ning rahulolevate nägudega.

«Kui ühes Puhja valla külas kehtis veel eelmisel aastal koos käibemaksuga hind 6.75, siis ilmselt tekitab selline hinnatõus tõesti meelepaha,» tunnistas Aruhein.

Samas rõhutab Aruhein, et kui omavalitsused on kord otsustanud lõpetada ühisvee­­värgiteenuse pakkumise looduse arvelt, pole teist teed, kui torustikesse ja puhastitesse tehtavad kulud katta ning varuda reserve süsteemi remondiks ja laienduseks.

Koosolek jäi poolikuks

Haaslava vallavolikogu liige Peeter Suislepp ütles, et läinud kolmapäeval Roiu lasteaia hoovis korraldatud avalik koosolek, kus Emajõe Veevärgi, vallavolikogu ja vallavalitsuse esindajad pidid andma selgitusi vee hinna põhjendatuse kohta, osutus poolikuks.

«Elanikud tahtsid aru saada hinnatõusu põhjustest, näha arvutusi, aga kui Emajõe Veevärgi esindaja tuleb kohale, andmed arvutis, kuid neid pole võimalik rahvale näidata, pole see väga hea lahendus,» arvustas Suislepp.

Suislepp esitas juba märtsis avalduse õiguskantslerile, paludes hinnata 12. veebruaril vastu võetud volikogu määruse, mis veevarustuse ja reovee ärajuhtimise hinna kehtestas, vastavust seadustele. Seni pole volinik vastust saanud.

Info trükitakse lehes

Andres Aruhein ei salanud koostööhäiret Emajõe Veevärgi ja Haaslava valla vahel – graafikute ja hinnaarvutuste näitamiseks võinuks koosolekurahva ees olla suur ekraan, kuhu arvutipilti projitseerida.

Samas lubas Aruhein, et vallavalitsus saab kõik selgitused ja kalkulatsioonid avaldamiseks järgmises, kas augusti lõpul või septembri alguses ilmuvas vallalehes.

Elva veetüli kestab

Elva linnas võib enam kui 37-kroonine vee kuupmeetri hind praeguse 32-kroonise hinna välja vahetada 2011. aasta alguses, kuid Emajõe Veevärgi esimene mure männilinnas on vee- ja kanalisatsioonivõrgu valduse ülevõtmine.

Emajõe Veevärgi juhatuse liikme Andres Aruheina sõnul laseb ettevõte teha juriidilist analüüsi, kuidas praegune Elva vee-ettevõtja Aqua & Waste Services (AWS), kellega linnavalitsus lõpetas lepingu 11. juunil enne tähtaega, lahkuma sundida.

Elva linnavolikogu otsusega pidanuks Emajõe Veevärk valduse AWSilt üle võtma 1. juulil, kuid AWS rõhutab, et tal on aasta lõpuni kehtiv leping ning selle ennetähtaegne lõpetamine oli alusetu.

AWSi osaniku Asko Vesteri arvates ruttab Emajõe Veevärk sündmustest ette ja külvab linlaste hulgas segadust, kutsudes neid sõlmima 50-kroonise tasu eest uusi lepinguid.

«Millise kindlusega saavad inimesed sõlmida uue lepingu, kui linn võib ka selle ootamatult lõpetada,» küsis Vester. «Tuleb arvestada asjaoluga, et praegune kiirustamine toob kaasa paraja kaose.»

Elva linnavalitsus põhjendas lepingu enne tähtaega lõpetamist 450 000-kroonise tähtajaks tasumata võlaga, kuid AWS võlga ei tunnista ning soovitab linnal kohtusse pöörduda. (TPM)

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles