Auto pindu tuleb päikese eest kaitsta

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Autoga Vanni autopesula soovitab suviselt kuumade ilmadega oma auto pindu hoolikalt kaitsta ja hooldada, et nad kauem vastu peaks ja oma head välimust ei minetaks.

Tartus 11. juuli kella 15-16 vahel läbi viidud päikese käes seisnud musta värvi pindadega auto temperatuurimõõtmised näitasid, et värvipind oli kuumenenud üle 75 kraadi, armatuur 78 kraadini ning nahkistmed üle 70 kraadi.

Päikese mõjutuste eest on vaja kaitsta värvkatet, sise- ja välisplasti ning nahkpindu. Auto kaitsmine võiks alata lihtsate asjade tähelepanemisest. Näiteks võimalusel ei tohiks pikaks ajaks parkida autot otsese päikese kätte.

Eelistada tuleks puude või majade varju. Samuti tuleb kasuks, kui auto sättida päikese poole toonitud klaasidega. Need ei lase päikesekiiri nii palju läbi, otsene kiirgus hajub.

Lisaks on erinevate pindade jaoks olemas spetsiaalsed kaitsevahendid. Näiteks värvi saab kaitsta UV-inhibiitoreid sisaldava vahaga. Samuti on kaitsvad ained olemas plasti jaoks.

Nahkpindasid on mõistlik hooldada ja kreemitada regulaarselt kord kvartalis. Kreemitatud nahale saab lisada kaitseks nanovaha või spetsiaalset nahakaitset.

Kui jätta autopinnad päikese ja kuumuse eest kaitsmata, muutub lakikht tuhmiks, mustus
sööbib sügavamale ning auto võib hiljem vajada poleerimist. Samuti on võimalik värvi tuhmumine, mille puhul on keerulisem autoparanduse järgselt värvitud detaili tooni vanade osadega kokku ühildada.

Hooldamata plast hakkab salongis nagisema ning väga äärmuslikel juhtudel võib ka mõraneda. Nahkistmete pinnad aga muutuvad kiiremini jäigemaks, mis kaotab mugavusetunnet ning samuti kiirendab mõranemist ja kulumist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles