Miks ei saa poodidest Peipsi sibulat?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peipsiääre rahvas ootab sibulaostjaid. Suurlinna kauplustesse need sibulad ei jõua.
Peipsiääre rahvas ootab sibulaostjaid. Suurlinna kauplustesse need sibulad ei jõua. Foto: Sille Annuk / Postimees

Paljud sibulahuvilised kurdavad, et kauplustest ja linnaturgudelt ei saa Peipsi sibulat, kokkuostja sõnul ei veeta aiasaadust maapiirkonnast kaugemale kõrge hinna tõttu.

Alles hiljuti võis meediast lugeda, kuidas sibulakasvatajad kaebasid, et keegi ei osta nende kaupa ära ja tonnideviisi sibulat lihtsalt seisab. Tarbijad seevastu hädaldavad, miks ei jõua kuulsat Peipsi sibulat ka näiteks Tallinna või teiste linnade suurpoodidesse ja turgudele?

«Ehtne Peipsi sibul on umbes sama kõva kaubamärk nagu Saaremaa suitsulest või Värska vesi ja paljud, nagu ma isegi, oleks nõus selle eest mingist Poola sibulast oluliselt kõrgemat hinda maksma. Seda imelikum, et seda kusagil ei müüda, isegi kallimates poodides,» teatas üks klient internetifoorumis. «Mulle istub selle maitse ja omadused palju paremini kui Hollandi või Poola omal, mida poodidest saab. Olen ka juba aastaid kahetsenud, et poed ei suuda seda turustada,» lisas teine.

Peipsiveere Köögiviljaühistu juhatuse esimees ja Saluste talu peremees Ingvar Tšižikov tõdes, et erinevalt varasemast ei ole ta tänavu veel poodidesse Peipsi kandi sibulat toonud. Möödunud aastatel on ta sibulat kokku ostnud ja viinud Stockmani ning Kaubamaja toiduosakonda.

«See aasta ma ei ole veel ühtegi kogust Tallinna toonud. Põhjus on selles, et kauplused ei ole veel minu käest midagi võtnud. Augusti alguses tegin esimese väikese küsitluse, et kuidas sel aastal kaupa võetakse ja siis öeldi, et võta septembri alguses ühendust,» rääkis mees.

«Pean tunnistama, et hind, mida augusti alguses tootjad minult küsisid, ei olnud väga madal. Nii juhtuski, et nüüd kasvatajad nutavad justkui, et keegi sibulat ei taha, aga päris nii see ei ole,» tõdes Tšižikov.

Peipsi sibulat tahetakse Tšižikovi sõnul küll, aga kokkuostjad, kes kaupa turgudele ja poodidesse viivad, ei ole tahtnud sibulat vastu võtta, sest hind ei ole konkurentsivõimeline.

«Väga paljud kasvatavad nn Eesti sibulat ja nende hinnad on nii palju odavamad. Samas ei saa väita, et sordid täiesti erinevad ei ole. Memmed, kes Peipsi ääres sibulaid patsutavad ja käsitsi askeldavad – see on teise maitsega, ta on parem. Suurtel vagudel saabki odavamalt sibulat toota,» jutustas ta.

Tšižikov selgitas, et kokkuostjad peavad arvestama, et sibula ladustamisega kaasneb märkimisväärne lisakulu, samuti tekib teatud kadu, sibul kuivab ja läheb hukka. Raha kulub ka transpordile. «Paraku on sel aastal kokkuostu hind ikkagi liiga kõrge alguses olnud. Sel põhjusel pole ka mina sibulaid kokku ostnud – ma ei saa seda edasi müüa,» möönis mees.

Tšižikov ennustas, et poes kujuneks praegu Peipsi sibula hind 3 eurot ja enam kilo kohta. Turul oleks hind kuni 2,50 eurot. «Ma näen, et nüüd hakkab hind langema,» lausus ta.

Igal juhul saab Tšižikovi sõnul Peipsi sibulat Mardi laadalt novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles