Milline telefon osta esimesse klassi minejale?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mobiilifirmade sõnul võiksid lapsevanemad valida telefoni lähtuvalt laste huvidest ja eelistada odavamaid nutitelefone, sest lapsed kasutavad küll nutitelefonides usinalt veebiteenuseid, kuid kipuvad telefone kaotama.

Tele2 tootedirektor Katrin Aroni sõnul on august hea aeg lapsele telefoni soetamiseks, sest mobiilifirmad teevad enne kooliaasta algust sobivatele mudelitele ja sidepakettidele soodustusi. «Tänapäeva lapsed on suured internetikasutajad ning soovivad endale kindlasti nutitelefoni, mille saab tegelikult kätte juba sajakonna euro eest,» rääkis Aron ja lisas, et kogu raha ei pea kohe ära maksma, võimalik on osta telefon ka järelmaksuga.

Tema sõnul ostetakse lapsele telefon hiljemalt esimesse klassi minnes ja selleks sobib odavama hinnaga nutitelefon, mis jääb hinnavahemikku 100 kuni 200 eurot. «Kallimat pole väga mõtet osta, väiksemad lapsed kaotavad telefone tihti,» lisas ta.

«Kui lapsele osta nutitelefon, siis peaks selles kindlasti olema ka internet. Muidu ei täida nutitelefon oma eesmärki. Lapsed on kõige agaramad videote vaatajad, mängijad ja kasulike rakenduste kasutajad. Lisaks kasutavad koolilapsed ja nende vanemad e-kooli rakendust. Et kasutada oleks kindel ja mugav, on kõige soodsam valida pakett, mis sisaldab nii internetti kui muid sideteenuseid,» selgitas Aron.

Tele2 pakub koolialguseks Samsungi või LG nutitelefoni. «Noortele meeldivad ka uued värvilised Nokia nutitelefonid, näiteks Lumia 630 ja 4G ühendusega 635, mis maksavad 155 ja 175 eurot. Väga populaarne ja korralik on ka Samsungi S3 Neo telefon,» rääkis Aron.

Veel ostetakse koolialguseks palju ka tahvelarvuteid, mida peetakse sülearvutitest kergemaks ja mugavamaks. Tele2 tootedirektor soovitab Prestigio tahvelarvuteid Diamond, kaheksatolline seade maksab kuus veidi üle 12 euro ja see pakett sisaldab ka andmesidet. Kümnetollise Prestigio kuumaks koos internetiga on ligi 14 eurot. Tele2 müüb praegu soodushinnaga ka Samsung Tab3 tahvlit, mis maksab koos andmesidega ligi 18 eurot kuus.

Kulude kontrolli all hoidmiseks soovitab Aron osta ettemaksuga Smarti kõnekaardi, millega saab ka internetti kasutada.

Ka Elisa tooteturunduse osakonnajuht Mailiis Ploomanni sõnul kasutavad kooli minevad lapsed reeglina nutitelefone. Tema sõnul on nutitelefon vanemale kõige turvalisem valik, sest võimaldab vanemal lapse asukohaga kursis olla igal ajahetkel. «Helistades või üle mobiilse interneti telefoni asukohta positsioneerides näeb vanem, kus laps asub. Telefoni positsioneerimine võib kasuks tulla ka siis, kui laps juhtub vahel ennast või oma telefoni sõbra juurde unustama,» rääkis Ploomann, kelle sõnul on kaotatud telefoni asukoht tuvastatav hetkega.

Valides lähtu lapse hobidest ja harrastustest

Lapsele mobiiltelefoni valides tasub kõigepealt läbi mõelda, mis on konkreetse lapse jaoks kõige olulisem. Mõelda tasub näiteks sellele, millised on lapse hobid ja harrastused, täpsemalt huvialaringid või muud vaba aja veetmise viisid.

Foto- või kunstiringis käijale võib osutuda oluliseks hea kaamera, et pilditegemist harjutada või kunstiringis meisterdatud töid üles pildistada. Orienteerumise või skautlusega tegelejale on oluline kompassi ja navigatsiooniseadme kasutamise võimalus. Muusikakooli õpilasele sobib aga väga hea helikvaliteedi telefon erinevate muusikapalade ja instrumentide kuulamiseks.

Samas tasub ka mõelda sellele, kus laps telefoni hoiab ja kuhu peaks seade mugavalt ära mahtuma. Poisid hoiavad telefoni sagedamini pükste taskus ja tüdrukud kotis. «Tuleb arvestada, et mida suurem on telefoniekraan ja õhem seade, seda kergemini võib see taskus olles kahjustada saada,» lisas Ploomann.

Nende näitajate järgi soovitabki ta vanemal valida lapsele tema meelitegevusi enim toetavate tehniliste parameetritega ning suuruselt õige telefoni.

Eelista Androidi

Kui on juba teada, milleks nutitelefoni kasutama hakatakse, siis tehniliste näitajate osas tuleb esimene valik teha operatsioonisüsteemide vahel. Enim kasutatav operatsioonisüsteem telefonides on Android ning kuna seda arendavad väga paljud tootjad, on konkurents tihe ja nende telefonide hind kõige soodsam. Peale selle on Android telefoni eeliseks tasuta rakenduste ääretu arv, sest näiteks Apple’i telefonides kasutatava iOS operatsioonisüsteemi puhul tuleb suur osa rakendustest eraldi juurde osta.

Edasist valikut tehes on oluline ekraani suurus, mis võiks olla minimaalselt 3,2 tolli. Sel juhul on seadet mugav kasutada ja käes hoida. Tähelepanu tasub pöörata ka protsessori võimekusele, mis annab telefonile suurema jõudluse. Lihtsamalt selgitades tagab selle, et telefon ei «jookse kokku». Väiksema ekraani puhul piisab protsessori võimekusest 800 megahertsi. Kui tahta teha telefonis mitut toimingut samal ajal, näiteks filmida kvaliteetsemat pikemat video ja hoida käigus korraga mitut erinevat programmi, soovitatakse vähemalt gigahertsist protsessorit. «Kui tahta teha kõike, mida nutitelefoniga üldse teha saab, peaks valima aga juba mitmetuumalise vähemalt 1,2 gigahertsise protsessori,» rääkis Ploomann.

Kaamera pikslite arv on oluline lastele, kes soovivad telefoni kasutada ühtlasi fotokaamerana. Pildi tegemiseks, mis näeb telefonis enamvähem hea välja, piisab 3-3,2 megapikslisest kaamerast. Kui on soov teha pilti, mida on hiljem hea ka arvutist vaadata, peaks kaamera olema vähemalt viie megapiksline.

Koolilapsele elu esimeseks nutitelefoniks soovitab Elisa tooteturunduse osakonnajuht nutitelefoni Samsung Galaxy Trend Plusi. «See on mõõtmetelt piisavalt väike telefon, et mahtuda turvaliselt taskusse, ent samas piisavalt suur, et seadet oleks mugav kasutada ja tekst ekraanilt selgesti loetav,» rääkis ta ja lisas, et ekraani suurus on neli tolli.

Telefoni kahetuumaline 1,2 GHz protsessor saab hakkama korraga mitme ülesandega ning tagab, et telefon nn ei hangu ega jookse kokku. Kaamera sobib hästi üldiste meeleolupiltide jäädvustamiseks. Telefonil on viie MP kaamera ning lisaks LED-välk, mis aitab hämaraski pilte teha. Elisa püsikliendile maksab telefon 109 eurot ning soodushind on veidi vähem kui sada eurot. Elisa soovitab seda nutitelefoni 7 – 9 aastastele lastele elu esimeseks nutitelefoniks.

Lapsele, kes armastab YouTube’ist videoid vaadata ja sõpradega Facebookis suhelda, soovitab Elisa nutitelefoni LG Optimus F70. «See telefon on eelmisest mudelist veidi suurema ekraaniga (4,5 tolli) ning veelgi võimsama protsessori (neljatuumaline 1,2 GHz) ja soodsaima hinnaga 4G telefon,» rääkis Ploomann.

Selleks, et seade lisaks e-kirjade lugemisele ning veebist info otsimisele ka noortele oluliselt meelepärasemate netikanalitega, nagu YouTube ja sotsiaalmeediakanalid mhästi hakkama saaks, toetab see mudel kõige kiiremat internetiühendust ehk tehnilise parameetrina kõiki LTE sagedusi. Selle telefoni hind on Elisa püsikliendile 199 ja soodushind 168 eurot.

Telefoni positsioneerimine

EMT teenuste kommunikatsioonijuht Kristina Samra soovitab lastele esimese valikuna ligi sada eurot maksvat Lotte-telefoni (LG L4-II). Samuti peab ta kooliminejale heaks valikuks nii LG L40 või Samsung Galaxy Young 2. Mõlemad telefonid maksavad EMT veebipoes peaaegu 80 eurot.

EMT tootetiim on soovitanud lastele ka Samsung Galaxy Trend Lite (89 eurot) ja Huawei Ascend Y530 (109 eurot).

Samra sõnul on lapsevanematele abiks ka uus mobiilirakendus EMT Find, millega saab hoida lapse käikudel silma peal ja ka kadunud telefoni positsioneerida. «Äpis saab määrata asukohad, kuhu lapse jõudes lapsevanem teavituse saab, näiteks kodu või kool,» lisas ta.

Lisaks soovitab Samra lugeda EMT Mobiilse elu teejuhi lehelt, mida telefonikasutuse juures silmas pidada ja lapsele õpetada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles