Lugeja küsib: miks tammelehtede küljes «õunad» kasvavad?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammepuu lehe külge tekkinud «kasvajad».
Tammepuu lehe külge tekkinud «kasvajad». Foto: Lugeja foto

«Tammepuu lehe küljes kasvab õuna moodi vili. Lahti lõigates oli selle sees seeme. Kuid mis see tegelikult on ja kuidas see võimalik on? On see parasiit? Mürgine? Puul oli paljudel lehtedel sellised pallid küljes. Õunapuid tamme ligiduses ei ole,» küsib lugeja.

Vastab Eesti Maaülikooli emeriitprofessor Anne Luik.

Tegemist on kiletiivalistest pahkvaablaste kahjustusega. Pahkvaablased on väga pisikesed, 1-3 millimeetri pikkused tumedakehalised kahe kileja tiivapaariga putukad, kes munevad kas lehtedele, pungadele või juurtele ning eritades sinna teatavaid kasvuaineid, põhjustavad liigispetsiifiliste pahkade moodustumist. Sagemini esinevad tammelehtedel ja võrsetippudes. Need pisikesed ümmargused moodustised kuuluvad ilmselt liigile Diplolepis quercus-folii.  Üsna tavalised on ka väikesed käbitaolised moodustised võrsetippudes, mis on põhjustatud liigi Andricus foecundatrix poolt. Nn tamme õunad - isegi kuni 6-sentimeetrise läbimõõduga ümarjad moodustised võrsetippudes on kujunenud Cynips kollari eritiste mõjul. Puud kahjustuse mõjul ei hukku ning tõrjet pole vaja rakendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles