Lugeja küsib: kuidas lapsendada, kui isa ei kirjuta alla loobumisavaldusele?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Sooviksin oma naise last lapsendada. Lapse bioloogiline isa pole last toetanud ega tema vastu huvi tundnud juba kolm aastat. Naine on kohtumäärusega saanud lapse isiku- ja ainuhooldusõiguse. Lapse isa last enda omaks ei tunnista ning ei ole nõus loobumisavaldust allkirjastama. Kas on olemas muid võimalusi, et laps lapsendada ilma isa loobumisavalduseta?» küsib lugeja.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroo Puurits & Partnerid.

Reeglina on lapse lapsendamiseks vajalik mõlema vanema nõusolek, kuid erandina on võimalik last lapsendada ka vanema nõusolekuta, kui vanemalt on lapse isikuhooldusõigus perekonnaseaduse § 135 alusel täielikult ära võetud.

Perekonnaseaduse § 135 alusel taotleb vanemalt lapse isikuhooldusõiguse äravõtmist lapse elukohajärgne kohalik omavalitsus. Seega olukorras, mil see on põhjendatud, peaks vanem pöörduma oma murega kohaliku omavalitsuse poole.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles