Lugu elust enesest: traumakoolitus sai alguse lennuõnnetusest

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James K. Styner mõistis rahvusvahelise programmi vajadust siis, kui sattus perega lennuõnnetusse Nebraska põllulapil.
James K. Styner mõistis rahvusvahelise programmi vajadust siis, kui sattus perega lennuõnnetusse Nebraska põllulapil. Foto: AFP / Scanpix

Ülemaailmse meditsiinilise õppeprogrammi traumahaigetele ATLS lõi Ameerika ortopeediakirurg James K. Styner pärast 1976. aastal juhtunud traagilist lennuõnnetust, kui ta kukkus oma eralennukiga alla Nebraska tühermaale.

Tema abikaasa Charlene suri silmapilkselt, kolm last neljast said kriitilisi vigastusi. Styner viis põllul laste peal läbi esialgse triaaži. Seejärel pidas ta kinni auto, mis transportis ta lähimasse haiglasse. Kohale jõudes selgus, et maakonna haigla on suletud. Isegi kui haigla avati ja sealne arst kohale kutsuti, nägi Styner, et esmaabi, mida raviasutus pakkus, ei olnud piisav ega sobiv. Igal sammul tehti vigu.

Pärast intsidenti teatas Styner: «Kui mina suudan põllulapil piiratud ressurssidega pakkuda paremat esmaabi kui minu lapsed said regiooni suurimas haiglas, on süsteemis midagi viga ja seda tuleb parandada.»

Allikas: Postgraduate Medical Journal, Andrew R. Baker

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles