Piraattoodete seas leidub üha enam esmatarbekaupu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Luksuskaupade kõrval võltsitakse üha enam ka esmatarbekaupu, mis võib kujutada tõsist ohtu tarbijate tervisele. 

Euroopa Liidu toll pidas 2009. aastal kinni 118 miljonit võltsingu- või piraatluskahtlusega toodet ja tegeles kokku 43 500 selliste toodetega seotud juhtumiga, selgub Euroopa Komisjoni täna avaldatud aruandest.

Peamiselt peeti kinni sigarette, rõivaid ja kuulsate kaubamärkide võltsinguid, kuid olulise osa moodustasid ka esmatarbekaubad, nagu šampoonid, hambapasta, mänguasjad, ravimid ja kodumasinad.

Enam kui 77 protsendil juhtudel kinnipeetud tooted hävitati või algatati kohtumenetlus rikkumise kindlaksmääramiseks.

Suurem osa ehk 64 protsenti kõikidest piraattoodetest on pärit Hiinast. Samas on teised riigid, näiteks Araabia Ühendemiraadid ja Egiptus, esirinnas just teatud kindlates tootekategooriates. 

Maksunduse ja tolliliidu, auditi ja pettusevastase võitluse volinik Algirdas Šemeta juhtis tähelepanu sellele, et võltstooted võivad kujutada tõsist ohtu tarbijate tervisele ja turvalisusele ning lisaks petavad nad seaduskuulekaid ettevõtteid.

Intellektuaalomandiõiguste kaitse tagamiseks allkirjastasid EL ja Hiina 2009. aastal tollikoostöö tõhustamise tegevuskava, mida EL kavatseb lähikuudel pikendada kuni 2012. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles